Nem lesz jó vége

Az Európai Bíróság elutasította a magyar–szlovák keresetet az ellen, hogy menedékkérőket helyezzenek át Olaszországból és Görögországból.

Ország-világM. M.2017. 09. 15. péntek2017. 09. 15.
Nem lesz jó vége

2015 júniusában naponta több ezer migráns érkezett az olasz és görög partokra. Ekkor az uniós országok kormányainak vezetői úgy döntöttek, hogy két év alatt 40 ezer, „nyilvánvalóan nemzetközi védelemre szoruló személyt” ideiglenesen áttelepítenek Olaszországból és Görögországból más tagállamokba.

Az eredeti elképzelések szerint minden ország annyi embert vállalt a negyvenezerből, amennyit szeretett volna. Magyarország nem tett felajánlást. Szeptember 22-én a Belügyminiszterek Tanácsa eldöntötte, hogy további 120 ezer embert áthelyeznek, és kötelezően megszabják, melyik országnak hány menedékkérőt kell átvállalnia. A „kvóta” alapján Magyarországnak 1294 menedékkérelmet kellett volna elbírálnia a görögök és az olaszok helyett.

A magyar és a szlovák kormány bíróságon támadta meg a határozatot, noha a Tanács a tagállamokat képviseli, azok miniszterei ülnek benne, vagyis nem „Brüsszel” áll velük szemben. A pert most mindkét kormány elvesztette.

Ha mégsem hajtjuk végre a döntést, annak nem feltétlenül lesz rögtön következménye, de az ellenünk indított kötelezettségszegési eljárásban innentől szinte esélytelenül áll a kormány: nagy valószínűséggel büntetés – pénzbírság – lesz a vége.