Nem rontják a levegőt

Amíg korábban a közlekedés és az ipar, addig ma már egyre nagyobb mértékben a helytelen fűtési szokások szennyezik a levegőt, ezzel betegséget vagy akár korai halált is okozva. Nem kivételek ez alól a kistelepülések sem. A Somogy megyei Várdán azonban úgy tűnik, sikerrel változtatnak a helytelen szokásokon.

Ország-világHardi Péter2018. 02. 15. csütörtök2018. 02. 15.

Kép: fa fűtés erdészet tüzelő tüzifa Putnok és térsége bánya bezárás szegénység válság munkaerő munkanélküliség gömör vidéke 2014 02 21 Fotó: Kállai Márton

Nem rontják a levegőt
fa fűtés erdészet tüzelő tüzifa Putnok és térsége bánya bezárás szegénység válság munkaerő munkanélküliség gömör vidéke 2014 02 21 Fotó: Kállai Márton

„Egy olyan település, mint a mienk, igazán nem engedheti meg magának, hogy szennyezze a levegőt” – osztotta meg hitvallását az 500 lelkes falu polgármestere, Varga András. Hiszen zöld, virágos és madárbarát közösségről van szó, amelyben sokáig komoly problémát okozott, hogy lakói egy része tűzre vetett mindent, ami éghető volt.

Ennek oka egyrészt a tudatlanság, másrészt a szűkösség: egyesek úgy vélték, hogy a kazán tüzébe mindent bele szabad dobni, mások viszont a szerény anyagi lehetőségeik miatt inkább a meleget választották, mint a jó levegőt.

Ezért is csatlakozott a település a „Fűts okosan!” programhoz. Az információk átadása mellett a rászorulók számára fát osztottak szét. A 80 köbméternyi magas kalóriaértékű, száraz tüzelőre 26 család tartott igényt, így egy-egy háztartásra 3-3 köbméter jutott. Ez természetesen nem elég az egész fűtési idényre, más faforrás után is nézni kellett. Februárban még tart a közmunkaprogram, ennek keretében az önkormányzati tulajdonban lévő utak mentén irtják a fákat, és azokat is szétosztják.

Ez a fa azonban legfeljebb 8-10 centi vastagságú, nedves, ráadásul tekintettel kell lenni a madarak szempontjaira is. A semminél azonban ez is több, és hozzájárulhat ahhoz, hogy ne hulladék égetésével szennyeződjék a falu levegője. A feleslegessé váló hulladék gyűjtése érdekében pedig térítésmentesen osztott ki kukákat a kaposvári szolgáltató, amelyekből a válogatottan gyűjtött hulladékot egyelőre szintén ellenszolgáltatás nélkül szállítják el Várdából.

Ezek is érdekelhetnek