Nesze semmi, fogd meg jól

Migrációs csúcstalálkozót tartottak hétfőn a francia fővárosban, afrikai országok bevonásával. Hatmilliárd euró megoldaná a gondokat, állítják.

Ország-világ (farkas)2017. 09. 04. hétfő2017. 09. 04.

Kép: Migrants and refugees sit as they gather in the streets during the evacuation of a makeshift camp at Porte de la Chapelle, northern Paris, on July 7, 2017, one of several camps sprouting up around the French capital. French authorities proceeded to the evacuation of more than 2,000 migrants settled in a makeshift camp in the north of Paris, a few days before the presentation of a "migrant plan" by the government. / AFP PHOTO / Eric FEFERBERG, Fotó: ERIC FEFERBERG

Nesze semmi, fogd meg jól
Migrants and refugees sit as they gather in the streets during the evacuation of a makeshift camp at Porte de la Chapelle, northern Paris, on July 7, 2017, one of several camps sprouting up around the French capital. French authorities proceeded to the evacuation of more than 2,000 migrants settled in a makeshift camp in the north of Paris, a few days before the presentation of a "migrant plan" by the government. / AFP PHOTO / Eric FEFERBERG
Fotó: ERIC FEFERBERG

Párizsban Emmanuel Macron francia államfő vendége volt Angela Merkel német kancellár, Paolo Gentiloni olasz és Mariano Rajoy spanyol kormányfő, Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főbiztosa – továbbá Mahamadou Issoufou nigeri, Idriss Deby csádi elnök, valamint Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök is.

A párizsi találkozó célja – brüsszeli megfogalmazásban – nem más, mint „összefogni, és megerősíteni az európai támogatást a migránsok helyzetének javításához a származási országokban és végig a migrációs útvonalakon, megadni a segítséget az önkéntes visszatéréshez, és segíteni azok beilleszkedését, akiknek nemzetközi védelemre van szükségük”. A találkozó utáni sajtótájékoztatóból az is kiderült, hogy az afrikai országok vezetői is annak örülnének, hogy a fejüket elvándorlásra adóknak lenne más alternatívájuk, és nem Európába, pontosabban egy képzelt álom-Európába vágynának. Ugyanott hangzott el a francia elnök közlése, miszerint a menekültügyi eljárást már a fekete kontinensen elindítanák, az ENSZ égisze alatt, Niger és Csád biztonságos részein. Macron azt is felvetette, hogy az afrikai területeken katonai missziókra is szükség lehet az embercsempészek megzabolázására, és ezáltal a Líbia felé tartó migrációs hullám csökkentésére.

Előkerült a minden baj orvoslására jónak vélt szer: a pénz. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke arról beszélt, hogy amint az Európai Unió hatmilliárd eurót juttatott Törökországnak, hogy lezárja a balkáni útvonalat, úgy Líbiának is adjon pénzt a migráció kordában tartására. A lényeget azonban a csádi elnök foglalta össze a legszebben:

„A bejelentésekhez már évek óta hozzászoktunk. Konkrét dolgokat szeretnénk” – mondta. Érthető.
 

Ezek is érdekelhetnek