Nevet váltanának

Felvenné a Csanád nevet Csongrád megye, s lenne így a jövőben Csongrád-Csanád megye. A megyei önkormányzat ellenszavazat nélkül, egy tartózkodás mellett döntött erről június végi közgyűlésén. Az ötlet nem a testülettől, hanem – úgy tudni, hogy lakossági kezdeményezésre – Lázár János minisztertől származik.

Ország-világ-ftb-2017. 07. 27. csütörtök2017. 07. 27.
Nevet váltanának

A Miniszterelnökséget vezető miniszter még tavasszal állt elő azzal, hogy a megyék mai elnevezése nem tükrözi a történelmi Magyarország vármegyéinek örökségét. Ebben, persze, az is szerepet játszik, hogy ma már nincsenek is vármegyék, ám több megyei önkormányzatnál mégis felmerült a névváltoztatás ötlete.

Pest megye ugyanakkor – a megyei képviselő nem szavazatával – elutasította, hogy a megye nevét Pest-Pilisre változtassa, de Csongrád megyében úgy tűnik, zöld utat adtak a változásnak. Arról nem döntöttek, hogy a megyeszékhely is változzon-e, 1950 júniusáig ugyanis Szentes volt Csongrád megye székhelye, akkor Hódmezővásárhelyre tették át, Szegedre pedig 1962-ben. A névváltoztatási döntés joga az Országgyűlésé, ám az előterjesztéshez szükség van a megyei jóváhagyásokra.
 

Ezek is érdekelhetnek