Ötezer emberélet a prágai mészárosért

Két, Angliában kiképzett és ejtőernyőn ledobott ellenálló 1942. május 27-én Prágában, a nyílt utcán gránátot dobott Reinhard Heydrichnek, a Harmadik Birodalom – Hitler és Himmler után – harmadik legfontosabb emberének autójára, aki pár nappal később belehalt sérüléseibe.

Ország-világ(szg)2017. 11. 23. csütörtök2017. 11. 23.

Kép: Jason Clarke/HEYDRICH, Rosamund Pike/LINA VON OSTEN, Fotó: Bruno Calvo

Ötezer emberélet a prágai mészárosért
Jason Clarke/HEYDRICH, Rosamund Pike/LINA VON OSTEN
Fotó: Bruno Calvo

Heydrich szörnyeteg volt egy szörnyű gépezetben, aki zseniális szervezőként kérlelhetetlenül számolt le a náci párt ellenségeivel, példás precizitással irtotta a megszállt területeken élő nemkívánatos személyeket, a zsidókérdés „végső megoldását” is nagyrészt ő dolgozta ki.

Az egyesített titkosszolgálatok irányítójának, egyben a Cseh-Morva Protektorátus helytartójának megölését kegyetlen hajtóvadászat és kíméletlen megtorlás követte: a merénylőkön kívül becslések szerint összesen ötezer csehet öltek meg, egy Lidice nevű kis bányászfalut mindenestül eltöröltek a föld színéről.

Ez volt Heydrich ára – Cédric Jimenez francia rendező olvasatában, a Himmler agyát Heydrichnek hívják című mozifilmben. A HHhH (a Himmlers Hirn heißt Heydrich német rövidítése) két nézőpontból tárja elénk az eseményeket: a történet Heydrich (Jason Clarke játssza) aspektusából indul, majd az ellenállók (Jack Reynor, Jack O’Connell) szemüvegén át csúcsosodik ki.

A film nagyot markol, emiatt sajnos nem sok időt ad az érzelmeknek és a valódi történelmi perspektívának. Nehezen érthető meg például az, hogyan lett egy érzéketlen gyilkológép abból a síró Heydrichből, akit anno házasságszédelgés miatt elbocsátottak a haditengerészettől; miként válhatott a prágai mészárosként elhíresült férfi Himmler bizalmasává, holott csupán a felesége által ismerte meg Hitler tanításait.

A filmet nagyrészt Budapesten forgatták, úgyhogy mindenképp javallott azoknak, akik szeretnék látni, milyen villamosok futottak a Józsefvárosban hetven évvel ezelőtt, miként mutat a szentendrei skanzen cseh falucskaként, vagy hogyan fest a budai vár horogkeresztes zászlókkal fellobogózva.

Meg azoknak is, akik hajlandók éjszakába nyúlóan, a sötétben alvás helyett azon rágódni: megérte-e ennyi emberélet árán az egyetlenegy sikeres, magas rangú náci vezető ellen elkövetett merénylet?!
 

Ezek is érdekelhetnek