Párizstól Londonig két keréken

Akár három nap alatt is átkerekezhet Párizsból Londonba a vállalkozó szellemű környezetbarát turista, ha elkészül a két főváros közötti bicikliút. Az uniós forrásokból épülő beruházás a zöld turizmus jegyében létesül, és a tervek szerint az 2012-es londoni olimpia játékok idején adják át.

Ország-világValló László2009. 01. 31. szombat2009. 01. 31.
Párizstól Londonig két keréken

Ha valaki nagyon elszánt, ma is eljuthat kerékpáron az egyik fővárosból a másikba. A biciklisták szerint erre adott a lehetőség, noha kétségtelen, hogy nem egybefüggő az út, sok kitérővel tarkított, és nem is teljesen biztonságos. Ámde szerintük három és fél nap alatt így is le lehet tekerni a két város közötti 340 kilométeres távot. A most tervbe vett egybefüggő útvonal célja éppen az, hogy kiiktasson minden akadályt, és teljesen biztonságossá (a közúttól, az autóforgalomtól függetlenné) tegye az egész pályát. Ilyen értelemben több is lenne, mint egyszerű kerékpárút: használhatnák a gyalogos kirándulók, sőt még a lovassportok kedvelői is.

Ennek megfelelően az utat olyan vidékeken át vezetik, hogy azok természeti szépségei, műemlékei is vonzzák majd a turistákat. Az érintett kisvárosok adnak helyet a pihenőknek, parkolóknak, szállásoknak, étkezési lehetőségeknek, és helyenként a szerelőműhelyeknek is. A kerékpárút egy részét régi, fölhagyott vasúti pályák helyén, illetve azok mentén vezetik. Ezzel az angol ötlettel élnek majd a franciák is, akik jelenleg a nagyobb lemaradásban vannak.

Az új bringaút egészen pontosan a párizsi Notre Dame és a londoni Szent Pál Székesegyház közötti távot íveli át. A La Manche-csatornán (a francia Dieppe-től az angliai Newhaven-ig) komppal jutnak át a kerékpárosok. Az angol oldalon jobbára már most is járható az út, csak egy kisebb szakaszt kell leburkolni, de a kapcsolódó beruházások terén még ott is bőven akad tennivaló.

Ezek is érdekelhetnek