Példátlan nyilatkozat

Háromszáz ausztriai imám, azaz a mecsetekben imát vezető muszlim prédikátor június közepén közös nyilatkozatot írt alá, amelyben elítélte a terrorizmust, az erőszakot és a szélsőségességet.

Ország-világFöldvári Zsuzsanna2017. 06. 24. szombat2017. 06. 24.

Kép: The 300 Imams of the Islamic Religious Community in Austria (IGGOe) signed a declaration against terrorism, extremism and violence. The President of the Islamic Religious Community in Austria (IGGOe) Ibrahim Olgun (L) and spokesman Ramazan Demir (R) are seen in front of the Islamic Centre of Vienna's Florisdorf district during a signing ceremony on June 14, 2017 in Vienna, Austria. (Photo credit should read "Georges Schneider/APA-PictureDesk via AFP"), Fotó: GEORGES SCHNEIDER

AUSTRIA-ISLAM-TERRORISM-DECLARATION
The 300 Imams of the Islamic Religious Community in Austria (IGGOe) signed a declaration against terrorism, extremism and violence. The President of the Islamic Religious Community in Austria (IGGOe) Ibrahim Olgun (L) and spokesman Ramazan Demir (R) are seen in front of the Islamic Centre of Vienna's Florisdorf district during a signing ceremony on June 14, 2017 in Vienna, Austria. (Photo credit should read "Georges Schneider/APA-PictureDesk via AFP")
Fotó: GEORGES SCHNEIDER

Az osztrák sajtó megfogalmazása szerint eddig félhomályban működő imámok az angliai merényleteket követően határozták el, hogy a nyilvánosság elé lépnek. De az is nyílt állásfoglalásra késztette őket, hogy Ausztriában is növekedett az elmúlt hónapokban a muszlimokkal szembeni ellenérzés.

A deklaráció azért is figyelemre méltó, mert az osztrák alkotmány elfogadására, tiszteletére is kitér, ráadásul a rasszizmust és az antiszemitizmust is elítéli.

Az imámok valamennyien az ausztriai iszlám hitközösség, az IGGiÖ tagjai. A radikálisabb muszlim vallási szervezetek képviselői távol maradtak az ernyőszervezet kezdeményezésétől.

Pedig a központi szervezet elnöke, Ibrahim Olgun történelmi jelentőségűnek nevezte a nyilatkozatot, amelyet a 300 imám egyike kezdeményezett, s azt is, hogy további gesztusként, még a nyáron a bécsi iszlám centrumtól emberlánc vezessen a Duna-hídon át a legközelebbi katolikus templomhoz.

„Kész vagyok a terrorizmus elleni harcban az IGGiÖ szövetségese lenni” – jelentette ki Christian Kern osztrák kancellár a nyilatkozat apropóján szervezett rendezvényen, ahová rajta kívül egy magas rangú katolikus egyházi vezető is meghívást kapott.

Az IGGiÖ 30 éves elnöke 2016 óta áll a szervezet élén, Alsó-Ausztriában született, teológiai egyetemi tanulmányait azonban Ankarában végezte. Olgun tagja a török-iszlám Atib nevű uniónak, emiatt már eddig is komoly támadások érték.

A 65 mecsetközösséget képviselő Atib ugyanis nem más – ahogy Peter Pilz, az ausztriai parlamentben is jelen lévő zöld párt biztonságpolitikai vezetője vélekedik –, mint a török elnök, Recep Tayyip Erdogan meghosszabbított keze.

Pilz szerint egyfajta, vallással álcázott kémközpontról van szó, ahol pontosan figyelik az ausztriai iszlám kisebbség politikai tevékenységét, véleményalkotását.

Amikor tavaly nyáron a hivatalos török közlés szerint puccsot kíséreltek meg Erdogan rendszere ellen, a török elnök felhívására több ezer ausztriai török vonult a bécsi nagykövetség elé, majd a Heldenplatzra, az osztrák Hősök terére, éltették az ankarai vezért, s padok borogatására, egy étterem szétverésére is sor került.

Ezt követően Kern kancellár hivatalába kérette az iszlám vezetőket, hogy megértesse velük, Ausztria nem Törökország, a puccshoz nincs köze az alpesi országnak. Bécs meg is szigorította az érvényben lévő iszlám törvényt, többek között kötelezővé tette, hogy csak német nyelven lehessen imát vezetni a mecsetekben, s ausztriai török szervezetek nem fogadhatnak el külföldről érkező pénzküldeményeket.

A lakosság lecsillapítására – fejkendős nőket inzultáltak a tömegközlekedésben – betiltották a nyilvános helyeken a burka viseletét, s a közhivatalok alkalmazottainak is előírták, hogy ne használjanak munkaidőben fejkendőt.


Földvári Zsuzsanna, Bécs


AZ ELMÚLT HÉTVÉGE HÍRE - TÁMADÁS MUSZLIMOK ELLEN. „Nagy-Britannia túlságosan nagy toleranciát tanúsít a szélsőségekkel szemben, beleértve az iszlámgyűlöletet” – jelentette ki Theresa May brit miniszterelnök. Hétfőn hajnalban egy furgon mecsetből távozó emberek közé hajtott Londonban. A támadásban egy ember életét vesztette, tízen megsérültek. May kijelentette: a kormány ki fogja gyomlálni a szélsőséges és gyűlöletkeltő ideológiákat a brit társadalomból és az internetről is, el fogják érni, hogy ilyen eszmék sehol ne tenyésszenek biztonságban. A miniszterelnök megerősítette, hogy a támadást egy 48 éves fehér férfi követte el. A sofőr a gázolás után kiszállt a furgonból. Amikor a földre fektették, azt kiáltotta, hogy minden muszlimot meggyilkol. A Scotland Yard terrortámadásnak minősíti a történteket.

Ezek is érdekelhetnek