Pénzhez jutnak a kórházak

Decemberben és januárban kapják meg a kórházak a beígért hatmilliárd forintos többlettámogatást a központi költségvetésből. Enélkül az egészségügyi intézmények működése ellehetetlenülne.

Ország-világBalogh Mária2009. 12. 14. hétfő2009. 12. 14.
Pénzhez jutnak a kórházak

Hogy a betegellátásban ne legyen fennakadás, s ne kelljen a vizsgálati és műtéti várólisták dátumait irracionálisan meghosszabbítani, a kormány gyors segítséget nyújt az egészségügyi intézményeknek.

Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint a kabinet tarja magát a korábbi megállapodáshoz – bár a milliárdok második részének átutalása csak januárban történik meg. Ennek oka, hogy csak a következő évi költségvetés terhére tudja az állam kisegíteni a kórházakat. Másfél hónappal ezelőtt már 4,5 milliárd többlettámogatásban részesültek a gyógyító intézmények.

Debrecenben például mindkét nagy kórház és klinika okos átcsoportosítással, egyéb bevételekkel hidalja át a következő néhány hét gondjait – de léteznek sokkal rosszabb anyagi helyzetben dolgozó, az ellehetetlenülés szélére sodródott gyógyító intézmények is, amelyek mannaként várnak az életmentő forintokra.