Piszkos víz a pohárban - Újabb ígéret, hogy lesz iható csapvíz

„Örömhírem van, megtalálták a megoldást”, újságolta az elmúlt héten tartott lakossági fórumon Vincze Andrásné az egybegyűlt 80-100 lakosnak Hortobágyon. A boldogságra az adna okot, hogy a faluban végre iható lesz a csapvíz. A legújabb ígéret szerint: szeptemberben.

Ország-világHardi Péter2017. 07. 26. szerda2017. 07. 26.

Kép: Hortobágy ivóvíz-ügy, ihatatlan, rossz minőségű a csapvíz, 2 milliárdért fejlesztettek valamit, de a víz ugyanúgy ihatatlan, konténerekből lehet vizet vételezni 2016.12.27 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Piszkos víz a pohárban - Újabb ígéret, hogy lesz iható csapvíz
Hortobágy ivóvíz-ügy, ihatatlan, rossz minőségű a csapvíz, 2 milliárdért fejlesztettek valamit, de a víz ugyanúgy ihatatlan, konténerekből lehet vizet vételezni 2016.12.27 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361


A helybeliek már nemigen hisznek a szép szavaknak, tudtuk meg Illés Dóra helybeli lakostól, aki tavaly év végén fordult szerkesztőségünkhöz panaszával. Akkor a helyszínen győződtünk meg arról, hogy a csapvíz sárgás színű, íze pedig meghatározhatatlan.

A falu lakóit különösen az zavarja, hogy a kétmilliárdos uniós beruházás megkezdése előtt nem érzékeltek gondot a csapvízzel. Ettől persze még lehetett benne káros összetevő, ám közvetlenül az előző uniós támogatási ciklus lezárulta előtt úgy „buherálták” meg a rendszert több milliárd forintnyi közpénzből, hogy az most már szemmel láthatóan is ihatatlan. A beruházás a háztartásokhoz eljuttatott szórólapok szerint már 2015 novemberében elkészült.

Mivel a lakosok változást nem észleltek, a sajtóhoz fordultak – mi pedig a szolnoki székhelyű Tisza Menti Regionális Vízművekhez, ahol azt válaszolták: 2017 márciusára tiszta lesz a hortobágyiak vize.

Ezen a határidőn azonban hónapokkal túl vagyunk. Elfogyott a hortobágyiak türelme: kezdeményezték a lakossági fórum összehívását, ahol szeptemberre ígérték a tiszta vizet. Vincze Andrásnétól telefonon szerettük volna megtudakolni, men?nyire vehető komolyan az újabb céldátum, ám ő röviden tovább küldött a beruházásra alakult társulás gazdájához, Bakó István Zoltán derecskei polgármesterhez, aki viszont csak lapzártánk után tudott volna a rendelkezésünkre állni.

A hortobágyiak türelme kezd végképp elfogyni, és most már azt fontolgatják, hogy az unió csalás elleni bizottságához fordulnak.

Ezek is érdekelhetnek