Régi tanulságok

Megérkezett Dagesztánba a Szíriából hazatérő orosz katonákat szállító első két repülőgép. Az orosz csapatok részleges kivonását Szíriából Vlagyimir Putyin egy rövid szíriai látogatáson jelentette be. Az orosz elnök már 2016 márciusában beszélt a csapatok többségének kivonásáról, ám a szír elnök helyzete igazán mostanra stabilizálódott. A döntés azért is aktuális, mert az Iszlám Állam terrorszervezet utolsó komolyabb állásait Irak után Szíriában is felszámolták.

Ország-világMarkos Mária2017. 12. 16. szombat2017. 12. 16.

Kép: Russian President Vladimir Putin (3r-L), his Syrian counterpart Bashar al-Assad (4th-R), and Russian Defence Minister Sergei Shoigu (L) pose with Russian air force pilots during their visit to the Russian air base in Hmeimim in the northwestern Syrian province of Latakia on December 11, 2017. Russian news agencies reported that Putin gave an order for partial withdrawal of Russian troops from Syria during his press conference at Hmeimim on December 11. / AFP PHOTO / POOL / Mikhail KLIMENTYEV, Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV

Régi tanulságok
Russian President Vladimir Putin (3r-L), his Syrian counterpart Bashar al-Assad (4th-R), and Russian Defence Minister Sergei Shoigu (L) pose with Russian air force pilots during their visit to the Russian air base in Hmeimim in the northwestern Syrian province of Latakia on December 11, 2017. Russian news agencies reported that Putin gave an order for partial withdrawal of Russian troops from Syria during his press conference at Hmeimim on December 11. / AFP PHOTO / POOL / Mikhail KLIMENTYEV
Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV

Nem csupán katonai lépés az orosz erők részleges kivonásának bejelentése, hanem diplomáciai üzenet is Moszkva részéről. Ugyan a szíriai háború az ország keleti részén a végéhez közeleg, a konfliktus lezárásától még távol vagyunk. Szíria nyugati felében ugyanis több iszlamista csoport tart megszállás alatt kisebb-nagyobb területeket, amelyek ugyan jó ideje körbe vannak zárva, továbbra is harcok dúlnak ezeken a frontokon. További problémás területet jelent a Jordániával és a Golán-fennsíkkal érintkező déli országrész, akárcsak Idlib tartomány, amely teljes egészében a lázadók kezén van. Így a mostani bejelentés mögött az orosz fél nyomásgyakorlási szándéka is állhat Damaszkuszra, hogy az mutasson nagyobb rugalmasságot a közelgő béketárgyalásokon.

A döntést az orosz elnök személyesen, a győzelem helyszínén jelentette be, az ottani orosz légitámaszponton. Megköszönte a katonáknak a harcot, elmondta, hogy hadserege Aszad erőivel együttműködve leverte a nemzetközi terroristák legfanatikusabb csoportját.

Közölte, hogy a Szíriában tartózkodó orosz erők nagyobb része máris hazatérhet, de ha a terroristák újra felütnék fejüket, a maradó kis létszámú erő elég ahhoz, hogy ellássa a bajukat, és persze bármikor lehet újra erősítést hozni, ha szükséges. Azt, hogy pontosan mennyi katonát érint ez a döntés, azért is nehezen megbecsülhető, mert a Szíriában harcoló orosz alakulatok típusát, a felvonultatott haditechnikát és a katonák számát a polgárháború kezdete óta szigorúan titkolta a Kreml. Putyin Aszadot is fogadta a légibázison, aki hálálkodott neki, és együtt nézték végig a helyben rendezett kisebb győzelmi parádét. Van is miért hálálkodni: Aszad neki köszönheti hatalmát, 2015 őszén már bukásra állt, amikor megjelent az orosz haderő az országban.

Oroszország tanult az amerikaiak közel-keleti kudarcaiból, és a szovjetek '80-as évekbeli afganisztáni felsüléséből. Szíriába már nem küldött nagy haderőt, viszont keresett egy olyan helyi partnert, aki a piszkos munka javát elvégezte. A kivonulás után a rend megtartását a régi-új diktátorra bízza: Bassár el-Aszad erre a legmegfelelőbb személy.
 

(Az RTL Klub Híradója december 15-i adásában a szíriai kormányerők és az orosz légierő Ghouta város lakosságát is sújtó tevékenységéről számolt be - a szerk.
A részletek:
http://rtl.hu/rtlklub/hirek/halalra-eheztetik-a-gyerekeket
)

Ezek is érdekelhetnek