A magyar férfi teniszválogatott Frankfurtban Davis-kupa-mérkőzést játszott a németek ellen a 12-es döntőbe jutásért.

Sportnapló

A mieink közül Fucsovics Márton és Babos Tímea – a szövetséggel folytatott vitájuk miatt – nem vállalta a válogatottban szereplést (a nők a Fedkupa euro/afrikai zóna I. csoportjában játszanak), így a fiúk meglehetősen tartalékosan léptek pályára. Továbbjutási esélyünk Fucsoviccsal sem lehetett, ámbár egy-két győzelmet azért arathattunk volna, így viszont 5-0-s vereséggel zártuk az összecsapást. Ám ennek ellenére sem uralkodott gyászos hangulat a pálya környékén és a tévénéző teniszbarátok körében sem. Bemutatkozott ugyanis néhány fiatal, akik a sportág jövőjét jelenthetik. A 19 éves Piros Zsombor – aki a 371. a világranglistán – a 35 éves, 32. helyezett Philipp Kohlscheiberrel csapott össze. Nem is akárhogyan: az első szettet a mi fiunk nyerte a rövidítésben (7-6), majd aztán helyreállt a világ rendje: 5-7 és 4-6 következett. Mi azonban az első játszmára és a dicsérő mondatokra fogunk emlékezni, amelyeket még másnap is elismerően ismételgettek a német szakemberek.

Alexander Zverev, a világbajnoki cím védője, aki a 3. a világranglistán, azzal a Nagy Péterrel játszott, aki jelenleg nem szerepel az egyéni felsorolásban. A 6-2, 6-2 arányú vereség teniszezőnk részéről tisztességes helytállás. A versenyről neki a két-két megnyert játékát kell megőriznie az emlékei között. Mivel teniszben sincsenek csodák, így párosban a világranglistás helyezések után nem volt nehéz kiszámolni az esélyeket: Tim Puzz a 71., partnere, Jan-Lennard Struff a 350., míg Nagy Péter mellett Borsos Gábor az 549. A papírforma természetesen érvényesült, 6-2, 6-3 lett az előzetes matematika vége. Ekkor a továbbjutás már eldőlt, következtek az egyesek. Zverev Borsossal mérkőzött (6-3, 6-4), Kohlschreiber Szintai Dáviddal (nincs rangsorolva) szemben 6-7, 6-3, 10-5 re nyert. Szintai is nagyon ügyes srác, csak az első adogatásait kevésszer tudja igazán jó helyre ütni, a második pedig gyengébb, amiből az olyan „teniszróka”, mint a német, könnyen átveszi az irányítást. Néhány emlékezetes labdamenetet így is megőrizhettünk erről a mérkőzésről. A németek 5-0-ja jogos, de fiataljaink néhány év múlva – ha a „magyar betegség,” a tehetség elkallódása el nem éri őket – biztos, hogy szorosabb meccset vívnak ellenfeleikkel, akár a Davis-kupában is. Szeptemberben a mieink az euró/ afrikai zóna I. csoportjában folytatják a szereplésüket.

Ez a verseny valamikor a sportág nagyoperája volt, ötszettes meccsekkel, hatalmas körítéssel. Most operettet csinálnak belőle, márpedig a „fehér sport” egyik varázsereje, hogy a hagyományokat makacsul őrzi, amin nem szerencsés változtatni…

FOTÓ: ARNE DEDERT, AFP/DPA

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.