Sportnapló

Bár e sorok írásakor még hátravan Franciaország és Belgium, illetve Horvátország és Anglia mérkőzése a döntőbe jutásért, továbbá a harmadik helyért és a világbajnoki címért indított küzdelem, már tallózgathatunk az emlékeink között: milyenek is voltak a foci jegyében eltelt hetek?

Ország-világPalágyi Béla2018. 07. 20. péntek2018. 07. 20.

Kép: Heartbroken Japanese fans clean the stadium's stand after Japan was defeated by Belgium in the Round of 16 during the 2018 FIFA World Cup in Rostov, Russia, 2 July 2018. Devastated Japan fans prove they are not totally down in the dumps - by picking up rubbish once again after their last-gasp defeat to Belgium. Nacer Chadli's 94th-minute winner sent Japan packing after they had raced into a two-goal lead. Genki Haraguchi and Takashi Inui had Akira Nishino's side dreaming of a first ever World Cup quarter-final spot. But first Jan Vertonghen's looped header found the net, Marouane Fellaini added a second and Chadli struck at the death to make it 3-2. Images showed Japan fans with tears streaming down their faces at full-time., Fotó: Zhong zhenbin

Heartbroken Japan fans clean stadium in tears after last-gasp loss to Belgium
Heartbroken Japanese fans clean the stadium's stand after Japan was defeated by Belgium in the Round of 16 during the 2018 FIFA World Cup in Rostov, Russia, 2 July 2018. Devastated Japan fans prove they are not totally down in the dumps - by picking up rubbish once again after their last-gasp defeat to Belgium. Nacer Chadli's 94th-minute winner sent Japan packing after they had raced into a two-goal lead. Genki Haraguchi and Takashi Inui had Akira Nishino's side dreaming of a first ever World Cup quarter-final spot. But first Jan Vertonghen's looped header found the net, Marouane Fellaini added a second and Chadli struck at the death to make it 3-2. Images showed Japan fans with tears streaming down their faces at full-time.
Fotó: Zhong zhenbin

Már a selejtezők során vaskos meglepetésnek számított, hogy nem jutottak ki az olaszok, akik nélkül pedig nehéz elképzelni e rangos tornát. Így aztán a kontinens többi csapata igyekezett is pótolni az itáliaiak hiányát: a legjobb négy együttes mind Európából került ki. Brazília, Argentína, Uruguay és a többi, nagy reménnyel és dicső múlttal érkezett ország csak nézője lehet a dobogóért folyó harcnak – ezt is kevesen gondolták volna! No és aztán Németország: csoportja utolsójaként kulloghatott haza az oroszországi kirándulásról. Csalódtunk csapatokban, de játékosokban is: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar eltűnt a 32 csapat mezőnyében. A világbajnokságon nincsenek égre röppenő csillagok, az eredményt a „dolgos” játékosok szállítják. Így elsősorban az angol Harry Kan és a belga Romelu Lukaku, továbbá nagyszerű védései miatt a mexikói Guillermo Ochoa nevét emlegethetjük.

Meglehet, hogy mi, magyarok a tisztes távolból kissé fanyalogva nézzük ezt a világbajnokságot, de alighanem elfogultként is azt mondanánk: nem ez lett a sportág történetének csúcsa. Nagyon sok a résztvevő csapat, ezért aztán igazán nem volna szerencsés, ha a tervezett 48-ra emelnék a létszámot. Voltak persze szimpatikus kudarcok is, mint például az oroszoké, akik hősiesen küzdöttek (kik, ha ők nem?), mígnem olyan balszerencsés baki állta az útjukat, amire ritkán látunk példát. A horvátok ellen a 31. percben vezettek, aztán nyolc perc múlva már 1-1 volt az állás. Hosszabbítás következett, 2-1-es horvát előnynél a lelátó népe már a metrójegyet kereste a zsebben, amikor a 115. percben az oroszra honosított brazil, Mario Fernandes egyenlített. Hogy a szocsi stadion miként bírta el a negyvenezer néző tombolását, az technikai csoda. A 120 percnyi küzdelem után a perdöntő 11-es rúgásoknál már többen is hibáztak. Ekkor következett Fernandes, aki néhány perccel korábban a találatával visszahozta a reményt – a profilját már a szobrász méregette. Aztán Mario mellélőtt, így a házigazda elbúcsúzott a saját „báljától”. Hát ekként lesz a futball oroszított cárjából egyetlen rossz mozdulat miatt tragikus hős. Az orosz csapat és Fernandes sem ezt érdemelte. Luka Modric többszörös mandinerből belőtt büntetője sem volt piskóta, a horvátok ne felejtsenek hálás köszönetet mondani Fortunának. Ha továbbra is ilyen szerencséjük lesz Rakiticéknak, a végén még az ölükbe pottyan a trófea…

Ezek is érdekelhetnek