Sportnapló

Azért nem kis dolog, hogy a kézilabdavilág női és férfi élvonalának klubcsapatai vendégeskednek nálunk. Olyan ez, mintha a Real Madrid vagy a Barcelona járna meccselni a Groupama Arénába… Ráadásul néha nem is mutatkozunk kimondottan udvarias házigazdának.

Ország-világPalágyi Béla2018. 12. 06. csütörtök2018. 12. 06.

Kép: Oslo, 2018. november 25. Kiss Nikoletta (k) a női kézilabda Möbelringen Kupa utolsó fordulójában játszott Magyarország – Dánia mérkőzésen Oslóban 2018. november 25-én. A magyar válogatott 23-16-ra kikapott a norvég fővárosban játszott nemzetközi felkészülési tornán. MTI/EPA/NTB SCANPIX/Vidar Ruud, Fotó: Vidar Ruud

KISS Nikoletta
Oslo, 2018. november 25. Kiss Nikoletta (k) a női kézilabda Möbelringen Kupa utolsó fordulójában játszott Magyarország – Dánia mérkőzésen Oslóban 2018. november 25-én. A magyar válogatott 23-16-ra kikapott a norvég fővárosban játszott nemzetközi felkészülési tornán. MTI/EPA/NTB SCANPIX/Vidar Ruud
Fotó: Vidar Ruud

A MOL-Pick Szeged férfi együttese a Bajnokok Ligája B csoportjának eddig veretlen listavezetőjét, a BL-győztes, világválogatott-színtű Paris SG csapatát több mint háromezer néző előtt (több jegy nem volt) fogadta. A Tisza-partiaknak akadt éppen törlesztenivalójuk a franciákkal szemben, mivel az első mérkőzésen, Párizsban 31-33 arányú vereséget szenvedtek. A szombati meccs előtt viszont Carlos Pastor vezetőedző „vért itatott” a fiúkkal: kezdésként 4-1-re elhúztak, aztán 25-20-ra is vezettek. A vége azért nem lett leányálom, 32-31-nél még két izgalmas perc maradt hátra, de a nap hőse, az Izlandról igazolt Sigurmannsson hétméterest értékesített, mire Hansen ugyancsak büntetőből válaszolt – és vége. Igazi bravúr: Szeged-Paris SG 33-32!

A lányok a napokban kezdődő Európa-bajnokságra edzőmeccsekkel készültek. Norvégiában a Mőbelringen Kupán vettek részt, ahová már a meghívás is elismerés, hiszen világ-és Európa-bajnokok voltak a résztvevők. Az első mérkőzésen válogatottunk Norvégia ellen lépett pályára, nem túl sok győzelmi eséllyel, különösen úgy, hogy számos hazai klasszist nélkülöznie kellett Kim Rasmussen szövetségi kapitánynak. Az első félidőben a mieink elfogódottan, lámpalázasan játszottak, 12-6-ra a házigazdák vezettek, így alapos verés ígérkezett a nyitányon. A második játékrész jobban sikerült, a 25-19 arányú végeredmény a világ legjobbjaitól nem megsemmisítő vereség. Szombaton Franciaország következett – a rivális nem mellesleg világbajnok, így lett volna okuk „pánikolni” Kovacsicséknak. Nem tették, sőt olykor egyenrangú félként a győzelemre is volt esélyük – ám csak előjött a régi kishitűség, és egy-egy eladott labdából indulva a gallok könyörtelenül büntettek. Még az utolsó másodpercekben is maradt sanszunk a döntetlenre, ám végül be kellett érnünk a legszorosabb, 18-19 arányú vereséggel – lehetett volna szebb is, de felkészülési mérkőzésnek azért elment. (Kaptunk már a franciáktól „nagyobb ruhát” is, tavaly például a németországi vb nyolcaddöntőjében.) Az utolsó ellenfél a tornán Dánia volt: őket a norvégok hat góllal verték, képesség dolgában közel állunk egymáshoz – gondoltuk a meccs kezdete előtt. Sajnos a mieink az addigi legrosszabb formájukat hozták, a korábbinál is több elpotyogtatott labdával, az idegességből fakadó tétova kapkodással, amit a higgadt dánok egyszerűen kihasználtak. Félkész, sérülésektől tizedelt csapatunk végül is 16-23-as vereséget szenvedett, és a torna utolsó helyezettjeként nulla ponttal zárt. Néhány nappal az Európa-bajnokság előtt nem túl jó előjel, pedig titokban még arra is gondolhattunk, hogy Háfra Noémi vagy Satzl Nadine játékát felfedezi a kézilabdavilág – hát nem így történt – eddig. De november 29.– december 16. között a franciaországi Eb-n mindenki bizonyíthat!

FOTÓ: SCANPIX VIDAR RUUD, MTI EPA NTB, ILLYÉS TIBOR, MTI