Startol az életmentő donorszolgálat

Az Egészségügyi Minisztérium azt tervezi, hogy a közeljövőben csak az a kórház kaphat kiemelt státust, amelyik minden lehetséges szervet megpróbál átültetésre felhasználni.

Ország-világSzijjártó Gabriella2008. 11. 09. vasárnap2008. 11. 09.
Startol az életmentő donorszolgálat

Bevezetné a kormány a nagyobb kórházakban az úgynevezett donorszolgálatot. Ez azt jelenti, hogy az intenzív osztályokon külön szakemberek kutatnák fel a lehetséges donorokat. Spanyolországban, ahol működik ez a rendszer, háromszor annyi szervet ajánlanak fel, mint nálunk. (Persze nemcsak a szolgálat, hanem a szemléletmód miatt is…)

Ugye, még emlékeznek a két és fél éves Mirjam esetére? A kislány másfél hónapja volt a szívtranszplantációs várólistán, amikor szeptemberben leállt a szíve. Műszívvel (első gyermekként hazánkban!) még egy esélyt és időt kapott arra, hogy donort találjanak neki. A nagy médiavisszhangnak is köszönhető, hogy néhány hét alatt találtak neki új szívet – míg előtte hét hónapon keresztül nem volt donorfelajánlás...

Ofner Péter, a Kardiológiai Intézet főigazgatója azt mondja: a nyilvánosságnak köszönhetően azóta több szervfelajánlás érkezett, de a kórházakban még mindig sok olyan szerv „vész el”, amivel életet menthetnének. Mindenki az élő betegek ügyével van maximálisan elfoglalva, és az ilyen bekövetkezett agyhalál esetén sokszor nincs megfelelő kapacitás, hogy ezekkel a kérdésekkel megfelelő módon tudjanak foglalkozni.

Járay Jenő, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója szerint a nagyobb kórházakban kötelezővé kellene tenni a donorszolgálatot. Mert ha a minisztériumnak a szakemberek által is üdvözölt terve nemcsak egy újabb porosodó akta maradna, annak „eredménye” emberéletekben lesz mérhető: egy agyhalott szerveivel három, négy vagy akár öt élet is megmenthető...

Ezek is érdekelhetnek