Szerbiában zúzunk

Folyamatosan dolgoznak a jégtörők, sok helyen hajók rekedtek a vízen.

Ország-világ(kas)2017. 01. 20. péntek2017. 01. 20.
Szerbiában zúzunk

A szolgáltatást most a szomszédban is végzik hajóink. Déli országhatárunk és Vukovár között nagyjából száz kilométernyi a távolság. A Dunán ezen a szakaszon több, jégdugó kialakulására alkalmas hely is van. A jégtorlaszok mögött felduzzadó víztömeg nemcsak a szerb és a horvát, hanem a magyar területet is elöntheti jeges árral. A Dunán úszó jégtáblák Szerbiában máris hatalmas károkat okoztak: a jég megrongált számos kikötött hajót és úszó éttermet. A Duna és a Száva szerbiai szakaszán már egy hete betiltották a hajózást, a folyók nagy része ugyanis befagyott.

Mielőtt a Duna zajlani kezdett volna, a hajók és csónakok tulajdonosait figyelmeztették, hogy idejében gondoskodjanak vízi járműveik védelméről, ám ezt nem mindenki tette meg.

Szerbiának csupán egyetlen használható jégtörő hajója van, így, a korábbi években megszokott módon, magyar hajókat bérelt a jég feltörésére.

Apatin térségében kétezer, Dálya körzetében kétszáz méter hosszan alakult ki álló, illetve lassan mozgó jégtorlasz. Magyarország hétfő reggel indította útnak a Baján állomásozó Jégtörő XI. és Jégtörő VI. nevű hajóit. A két magyar jégtörőt a Duna közös szerb–horvát szakaszán vetik be, miután szombaton a horvát és a szerb fél is jelezte, hogy a kialakult torlaszok miatt jégtörésre van szükség.

(Csütörtöki hírek szerint újabb magyar jégtörőket vezényeltek a magyar-szerb-horvát egyezmény alapján a hatalmas jégtorlasz feltörésére - részletek az RTL Klub január 19-i esti híradójában - a szerk.)

Ezek is érdekelhetnek