Szólamok másfél millió voksért

Sokkolta a németeket a török elnök vádaskodása. Mégsem tiltják ki Németországból. Áprilisban szavaznak a törökök az elnöki hatalom megerősítéséről, minden voksra szüksége lenne.

Ország-világK. F.2017. 03. 11. szombat2017. 03. 11.

Kép: The Turkish premier Recep Tayyip Erdogan speaks in the Lanxes arena in Cologne, Germany, 24 May 2014. Erdogan makes an appearance at an event of the Union of European-Turkish Democrats (UETD, lit.) in Cologne. Photo: Oliver Berg/dpa, Fotó: OLIVER BERG

Turkish premier Erdogan in Cologne
The Turkish premier Recep Tayyip Erdogan speaks in the Lanxes arena in Cologne, Germany, 24 May 2014. Erdogan makes an appearance at an event of the Union of European-Turkish Democrats (UETD, lit.) in Cologne. Photo: Oliver Berg/dpa
Fotó: OLIVER BERG

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdoğan nagy szónokként él a köztudatban. Olyanként, aki minden konvenciót felrúg, ha épp ahhoz támad kedve. Vasárnap, egy isztambuli gyűlésen ezt találta mondani: „Németország, neked semmi közöd nincs a demokráciához, és tudnod kell, hogy a jelenlegi tetteid nem különböznek a náci korszak cselekedeteitől.”

Ez igen kemény megállapítás.

Megnyilvánulásának nyilván előzményei is vannak, mégpedig az, hogy a német hatóságok múlt héten visszavonták két török rendezvény engedélyét – ezeken a gyűléseken török miniszterek győzködték volna a helyi törököket arról, hogy az április 16-i referendumon igennel szavazzanak a török elnök hatalmának kiterjesztését firtató kérdésekre. Berlin közlése szerint biztonsági okokból vonták vissza az engedélyeket – ugyanakkor Nihat Zeybekçi gazdasági miniszter elmondhatta kortesbeszédét Leverkusenben és Kölnben. Ez azonban Erdoğan elnöknek nem elég: a német földön élő, mintegy másfél millió török állampolgár szavazata ér annyit számára, hogy „fasiszta akcióknak” nevezze a gyűlések nem engedélyezését.

A német politikát sokkolták a török elnök kirohanásai. Heiko Maas igazságügy-miniszter abszurdnak és szégyenletesnek nevezte Erdoğan beszólását, ami szerinte Berlin provokálása. Ám óva intett attól, hogy emiatt a török elnököt kitiltsák Németországból, netán megszakítsák diplomáciai kapcsolatukat országával, mert, mint fogalmazott: ez „egyenesen Putyin orosz elnök karjaiba lökné, amit senki sem akar”. Angela Merkel kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió szerint a török elnök úgy viselkedett, mint „egy akaratos gyerek, aki nem kapja meg, amit akar”. A Bild am Sonntag újság által megrendelt közvélemény- kutatás szerint ötből négy német azt gondolja, hogy a Merkelkormány túl előzékeny a török vezetéssel szemben.