Ma már nem az a kérdés, hogy okoz-e gondot a tavaly augusztus óta tartó aszály, hanem az, hogy egy- vagy kétmillió tonnával terem-e kevesebb búza, árpa a megszokotthoz képest.

Tart a kárbecslés

Amennyiben idén csak egymillióval lesz kisebb termés őszi kalászos gabonából, akkor „csak” 50 milliárd, viszont ha kétmillióval, akkor már 100 milliárd forint az ebből eredő kár, az elmaradt bevétel a mezőgazdaságban. Ehhez jön még a szintén károsodott repce, amiről még nem jelentek meg pontos adatok, de eddig több tízezer hektár repcevetemény kiszántásáról szóltak a hírek. Itt is több milliárd lehet a veszteség. Ez pedig csak tovább növekedhet, mert a gyenge területek, táblák gazdái közül sokan nem látják értelmét a további költséges beavatkozásnak, így sokan elhagynak műtrágyázást, növényvédelmi kezelést, ami miatt viszont a kisebb termés is tovább csökkenhet majd.

Azt még csak becsülni sem lehet, hogy mennyi az elhúzódó aszály miatt a tavaszi növényekben bekövetkező elmaradás. A borsónak, cukorrépának lassan már sorolni kellene, de igazából csak ott látszik, ahol tudtak öntözni. A kukorica, napraforgó is lassan a talajba kerül, itt, ha jön, akkor még idejében érkezik az eső, és a baj sem lesz tán akkora. Minden azon múlik, hogy a következő hetekben, hónapokban normalizálódik-e az időjárás. Ha igen, és pótlódik valamelyest a hiányzó 100-150 milliméternyi víz a talajokban, akkor „csak” az őszi és kora tavaszi növényeknél lesz gond, a többivel talán nem. A gyümölcsöknek egyébként jól jött az április közepi 5–40 milliméteres csapadék, legalább a virágzáskor nagyobb volt a páratartalom, ami feltétele a jó termékenyülésnek. Más kérdés, hogy ilyen körülmények között számos károsító gombafaj szaporodása is beindul, de az ültetvényesek ezeket képesek kezelni. Az elvetett zöldségmagok kikelését segítette a két hete hullott eső, jót tett a március közepéig elvetett hagymaféléknek, gyökérzöldségeknek és a zöldborsónak.

FOTÓ: CZEGLÉDI ZSOLT, MTI

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.