Településképi sorvezető

Kecskeméten készült el elsőként a településképi arculati kézikönyv, amelyet a jogszabályi előírásoknak megfelelően október 1-jéig az ország valamennyi településén meg kell alkotni – a hozzá tartozó rendelettel együtt.

Ország-világHardi Péter2017. 07. 19. szerda2017. 07. 19.
Településképi sorvezető


Kettős jelentősége van a kézikönyvnek, válaszolta érdeklődésünkre Öveges László, Kecskemét főépítésze. Egyrészt a lakossági egyeztetések által magukban a polgárokban is tudatosulhat, mennyi építészeti érték veszi körül őket, s e szemléletformálás által jobban becsülik a településüket. Kecskeméten mindezt rádiós és tévés műsorok, fórumok, civil szervezetekkel való egyeztetések szolgálták.

A másik szintén nagyon fontos eszköz jogtechnikai, ugyanis ameddig a településképi rendelet nem születik meg, addig az építkezésekre vonatkozó szabályok csupán szétszórtan találhatók meg a helyi építési szabályzatban, illetve a különböző rendeletekben.

A településképi kézikönyvnek tehát különösen nagy a jelentősége manapság, amikor az építkezések tekintélyes része nem előzetes engedélyhez kötött. Ezt követően viszont már tudják a polgárok, milyen elvárásoknak kell megfelelniük, amikor építkezni szeretnének, illetve tudják a tervezők is, meddig szaladhat el a fantáziájuk, s milyen épületek illeszkednek a települések vagy azok részeinek építészeti képébe.
 

Ezek is érdekelhetnek