Töretlen a brit miniszterelnök harci kedve a már amúgy is több sebből vérző Európai Unióval szemben. A kritikus hangvétel nem egyedül az ő sajátja, a luxemburgi külügyminiszter is élesen bírálta az uniót egy német közszolgálati tévének adott interjúban.

Több sebből vérző EU - Törékeny alakzat

David Cameron miniszterelnök a Brit Iparszövetség (CBI) éves kongresszusán felszólalva kijelentette: ha az Európai Unió London által felvetett problémáit nem sikerül orvosolni, akkor brit részről „természetes módon” felmerül az a kérdés, hogy Nagy-Britanniának „van-e helye ebben a szervezetben”. Európában mindenki tudja: „Halálosan komolyan gondolom, hogy az EU reformokra szorul.” Kérdés, Nagy-Britanniának megfelel- e így az EU-tagság. 

A brit miniszterelnök két éve jelentette be először, hogy ha a Konzervatív Párt az idei választások után kormányon marad, 2017 végéig népszavazást tartanak Nagy-Britannia EU-tagságáról. Amikor májusban Cameron pártja meglepő fölénnyel megnyerte a parlamenti választásokat, a brit EU-tagságról szóló népszavazás törvénytervezete bekerült az új kormány idei törvényalkotási programjába. A kenyértörés azonban sürgősebb, mint ahogy eddig kommunikálták, David Cameron miniszterelnök már jövő júniusra kiírná a brit EU-tagságról tervezett népszavazást. Ami jár, az jár a briteknek, London óvatosan távozna a közös színtérről, a referendum előtt újratárgyalná az EUhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének a tervezett népszavazáson arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

Friss cikkek

A királynő útja
Használható hagyomány
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Liliomkirálynő a homokon
2022.08.12.
Csinos, kényelmes, öko
Bányasirató Oszlopon
Eső helyett választóvizet hoz az év
Rejtélyes halálesetek – Imre hercegtől Zrínyi Miklósig
Minőségi térkő a kert díszítéséhez
2022.08.05.
Masszírozott vályogfalak
Aranyló balfedezet, avagy Zakariás József emlékezete
2022.07.29.
Mire érdemes 2022-ben figyelni hitelfelvétel közben?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.