Többfrontos béke

Sajnos túl korainak bizonyult a 2017 végén felröppent hír, miszerint végéhez közeledik a nyolc éve tartó szíriai polgárháború. Az oroszok nagyrészt kivonultak, ami viszont maradt: a mindenki mindenki ellen zajló küzdelem.

Ország-világMarkos Mária2018. 02. 17. szombat2018. 02. 17.

Kép: EDITORS NOTE: Graphic content / A Syrian man carries two children in the rubble of buildings following regime air strikes on the rebel-held besieged town of Douma in the eastern Ghouta region, on the outskirts of the capital Damascus, on February 7, 2018. / AFP PHOTO / Hamza Al-Ajweh, Fotó: HAMZA AL-AJWEH

Többfrontos béke
EDITORS NOTE: Graphic content / A Syrian man carries two children in the rubble of buildings following regime air strikes on the rebel-held besieged town of Douma in the eastern Ghouta region, on the outskirts of the capital Damascus, on February 7, 2018. / AFP PHOTO / Hamza Al-Ajweh
Fotó: HAMZA AL-AJWEH

Szíriában egyre gyakoribb a szövetségesek közötti súrlódás. Múlt héten amerikai gépek mértek légicsapást Aszad-párti milíciákra, folytatódik a heves harc az olajban gazdag keleti országrész irányításának megszerzéséért. A területet korábban az Iszlám Állam fegyveresei foglalták el, de a dzsihádisták állásait a kurd és arab szövetségesekből álló – az Egyesült Államok által hivatalosan támogatott – Szíriai Demokratikus Erők felszámolták.

A konfliktus elkezdte beszippantani a szomszédos országokat is. Törökország három hete Afrinnál épp a kurdokat bombázza. Ankara ugyanis attól tart, hogy az Iszlám Állam legyőzése után a kurdok túlságosan megerősödnek, és saját, független  államot kiáltanak ki, igényt tartva a dél-törökországi területekre is. Válaszul a Kurd Népvédelmi Egységek nevű szíriai felkelő csoport lelőtte a török haderő egyik helikopterét. A helikopter éppen Afrin térségében volt bevetésen, amikor eltalálta egy föld-levegő rakéta. „Ez nem kivételes eset, hiszen háborúban állunk. Veszteségeket szenvedünk, de az ellenségnek is kárt okozunk. Tegnap például  megsemmisítettünk egy hatalmas bombagyárat” – nyilatkozta Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A legújabb gócpontnak az izraeli tűnik. Az Izraellel közös határszakaszon a múlt hétvégén a zsidó állam és a szír kormányerők összecsaptak. Izrael, ha visszafogottan is, de időről időre beavatkozott a háborúba. Főképp  a Hezbollah libanoni terrorszervezetnek címzett rakétaszállítmányokat semmisítette meg. A zsidó állam most mégis belehúzott: tizenkét légicsapást hajtott végre múlt szombaton Szíriában szíriai és iráni katonai célpontok ellen, miután hajnalban egy iráni drón behatolt Izrael területére, és lelőtt egy ottani harci helikoptert. A helyzetet tovább árnyalja, hogy egyes arab hírforrások szerint az izraeli légierő a csapásait libanoni légtérből hajtotta végre, ami ellen tiltakozásképp Libanon az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul. Az amerikai védelmi reflexek is beindultak hétfőre: diplomáciai gyorssegélyként Libanonba érkezett Rex Tillerson külügyminiszter. Hogy a vizit gyógyhatása mikor ér el az egyre több fronton nyíló harcmezőkre, nehéz megmondani, még az is lehet, megmarad a tárgyalótermek falára nyalt szépségtapasznak.
 

Ezek is érdekelhetnek