Törvényt sért, ki törvényt tisztel

Akár a versenytörvényt is sértheti az, aki betartja az élelmiszer-termékpályatörvény egyes rendelkezéseit. A januártól hatályos törvény több pontja erősen vitatott.

Ország-világ2009. 12. 12. szombat2009. 12. 12.
Törvényt sért, ki törvényt tisztel

Fél év múlva derülhet ki, hogyan lehet a gyakorlatban alkalmazni az élelmiszer-termékpályakódex helyett létrejött, januártól hatályos, a mezőgazdasági beszállítókkal szembeni tisztességtelen piaci magatartásról szóló (egyszerűen termékpálya) törvényt. A jogszabály a kereskedelmi szakma szerint rossz szövegezésű, tele van fogalmi és tartalmi pontatlansággal, ráadásul sok esetben abba az irányba viheti a kereskedelmi láncokat, hogy szembe menjenek a versenytörvénnyel - derült ki a PricewaterhouseCoopers által szervezett kerekasztal-beszélgetésen, melyről a Napi Gazdaság tudósított.

Nem teljesen egyértelmű például, hogy kire is vonatkozik a törvény - nagyon leegyszerűsítve a kereskedelmi láncoknak adott árbevétel felett a beszállítókkal kötött szerződéseit szabályozza a jogszabály.

Jóllehet Feldmann Zsolt, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint mindenkinek alkalmaznia kell a szabályokat, a láncok képviselői szerint azonban a magyar tulajdonú, franchise-rendszerben működő csoportok (köztük például a CBA) nem tartoznak a hatálya alá.

Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a fogalmak meghatározása nem egyértelmű. A törvény ugyanis nem rögzíti kétséget kizáróan a beszállító és kereskedő fogalmát - mondhatni, ez a két legfontosabb fogalom az egész törvényben. Betű szerint ugyanis például a felvásárlók kereskedőknek minősülnek, nem pedig beszállítóknak.

A láncok képviselői leginkább azonban azt nehezményezték, hogy a törvény szerint nyilvánosságra kell hozniuk az üzletszabályzatukat. Kérdés, hogy ennek milyen mélységűnek kell lennie, mennyiben kell akár az üzleti titok mélységéig kiteregetni a részleteket. Itt külön problémát jelent a polcpénz, a polcon tartási pénz meghatározása, hiszen a törvény alapvetően tiltja az indokolatlan, szolgáltatáshoz nem kapcsolódó díjak alkalmazását, azt azonban nem határozza meg, mi az, ami még elfogadható.

Az üzletszabályzatok nyilvánosságának pikantériája, hogy akár kartellgyanút is kelthet, ha a láncok a valóságnak megfelelő adatokat transzparensen, egymásnak megfelelve nyilvánosságra hozzák. Azt ugyanis közösen kell tisztázni, hogy mi jelenhet meg ebben a szabályzatban, és adott elem költsége, díja mikor tekinthető hihetőnek.

Ezek is érdekelhetnek