Tudományos fellegvár

Megkezdődött a szegedi lézerközpont melletti tudományos park megvalósítása. Ez arra szolgál, hogy az alapkutatási eredmények elinduljanak a gyakorlati és az üzleti hasznosítás felé.

Ország-világTanács István2017. 12. 07. csütörtök2017. 12. 07.
Tudományos fellegvár

Jelentős, világméretű tudományos eredményekben mindig bizonyítottunk, de hagyományosan gyengék voltunk abban, hogyan lehet ezekből a gyakorlatban használható eszközöket fejleszteni, jelentős számú munkahelyet létesíteni, üzleti sikert elérni. Talán most jelentős fordulat következik be.

A napokban megkezdődött a szegedi nemzetközi lézerközpont, az ELI-ALPS mellé tervezett tudományos park beruházása.

A Szegedi Tudományegyetemre megérkezett a kormánytól az első fázisra szánt 1,7 milliárd forint.

Az egész lézerközpont a volt szovjet laktanya helyére épül. A nemzetközi alapkutatási központ már majdnem kész. Körülötte azonban elhanyagolt, lőszerekkel, szennyező anyagokkal, düledező épületekkel terhelt, további 80 hektáros területet találunk, előbb azt kell megtisztítani, majd megtervezni és felépíteni a rá kerülő épületeket.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár nemrég arra is megbízást kapott, hogy a tervezett tudományos park kormánybiztosa legyen. A szegedi egyetemen tőle remélik, hogy kilobbizza a megfelelő kormányzati támogatást, mert sem az egyetemnek, sem az önkormányzatnak nincs pénze a tudományos park költségeire.

A munka megkezdéséről szóló sajtótájékoztatón a kormánybiztos a Szabad Föld kérdésére elmondta: nemcsak a lézerkutatáshoz kapcsolódhatnak majd a parkban megtelepülő kezdő vállalatok, hanem a Szegeden szintén nagyon erős biotechnológiai alapkutatáshoz, az orvosegyetemi agykutatáshoz. Fontos, hogy a világ technikai fejlődését jelenleg meghatározó mesterségesintelligencia-kutatásban és a robotizálásban is jelen legyünk. Munkakapcsolatok épülnek a kecskeméti egyetemmel és az ottani járműiparral.