Túl sok víz fogyott

TETEMES, ESETENKÉNT több százezer forint víziközmű-fejlesztési hozzájárulást követel a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. balatoni kiskereskedőktől, vendéglátósoktól, kvótatúllépésre hivatkozva. A vállalkozók szerint a szolgáltató igénye nem jogos.

Ország-világFónai Imre2017. 09. 29. péntek2017. 09. 29.
Túl sok víz fogyott

„A DRV Zrt. elvégezte tényleges ivóvízfogyasztásának és közcsatornába juttatott szennyvízmennyiségének ellenőrzését – olvasható az érintett vállalkozásoknak küldött DRV-levélben. Megállapították: ezen mennyiségek meghaladják a vállalkozás által megvásárolt/megszerzett kvóta mennyiségét. Szerződésszegésnek minősül, ha az abban meghatározott, rendelkezésre álló vagy lekötött kvótamennyiséget túllépi. Ebben az esetben víziközműfejlesztési hozzájárulást kell fizetnie. Ennek elmaradása esetén a víziközmű-szolgáltató kötbért érvényesíthet.”

A kisvállalkozók érdekvédelmi szervezete, a Kisosz Somogy megyei tagozata jogi segítséget biztosít a tagjainak.

Közben egy balatonboglári vállalkozó már újabb levelet kapott, melyben arról értesíti a siófoki székhelyű, állami tulajdonú szolgáltató: ismételt ellenőrzés alapján mégsem lépte túl a meghatározott kvótamennyiséget, az előző levelet tekintse tárgytalannak.

A Népszava nem is olyan régen megírta, hogy az állami tulajdonú víziközműszolgáltatók csak jelentős állami támogatással tudtak szerény nyereséget produkálni.

A DRV 2016-os adózott eredménye 300 millió forint volt a 18,8 milliárd forintos nettó árbevétel mellett.

A siofok.hu pedig arról írt a közelmúltban, hogy a DRV H2O elnevezésű hatékonyságnövelő programja 2016-ban egymilliárd forint, idén további 1,2 milliárd forint megtakarítást eredményezett.

Az 1900 főt foglalkoztató siófoki cégnél amúgy tavaly zajlott le a létszámleépítéssel járó átszervezés.