Tunkolt a királynő a Gundelben

Bár még nem választották be a hungarikumok sorába, nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a budapesti Gundel étterem több mint száztíz éves története különleges figyelmet érdemel. Magyarország legnagyobb vendéglátósa, Gundel Károly a Wampetics Ferenctől 1910-ben átvett, Városligetben álló étterme mellett a Gellért Szállodáét is működtette. Írók, színészek, államfők, iparmágnások adták egymásnak a kilincset, sikk lett a Gundelbe járni.

Ország-világBorzák Tibor2013. 01. 03. csütörtök2013. 01. 03.

Kép: Gundel étterm története 2012.12.03. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Tunkolt a királynő a Gundelben
Gundel étterm története 2012.12.03. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Vaskos emlékkönyv kerül elő, lapjain világhírességek bejegyzései. Régi kiadványok, dedikált menükártyák, fotók sokasága. Jeles vendégekről mesél Ungár Ervin éttermi igazgató, aki huszonegy esztendeje áll a Gundel szolgálatában. A gasztronómia fellegvára újbóli megnyitásának évében, 1992. december 5-én szenzációs lakoma zajlott az Erzsébet királyné bálteremben. Magyarország utolsó királya, IV. Károly unokája, Habsburg Ottó leánya, Habsburg Walburga és Archibald Douglas gróf esküvői vacsoráját rendezték meg. Az asztalokra Ferenc József 1867-ben tartott koronázási menüjének rövidített változata került, a hatemeletes esküvői tortát két díszruhás apród szolgálta fel. Öt esztendővel később, 1997. október 18-án ismét Habsburg-esküvő helyszíne volt a Gundel-palota. Miután Habsburg Ottó fia, György és Eilika von Oldenburg kimondta a boldogító igent, két vacsora következett. Az elsőn csak a szűk család vett részt, a másodikon pedig az egész násznép. Néhány különlegesség a menüből: kaporral pácolt lazac és balatoni fogasrózsa; gyöngytyúkesszencia parajos derelyével, angolszalonnás kelkáposztával, sült almával és fényezett zöldségekkel; s természetesen Gundel-palacsinta.

II. Erzsébet brit uralkodó és Fülöp edinburghi herceg 1993. május 5-én járt Budapesten. Tiszteletükre hivatalos ebédet adott az akkori miniszterelnök, Antall József. Az ebéd fogásait a híres séf, Kalla Kálmán úgy állította össze, hogy mindegyikben szerepelt a korona. Az előételt – házilag füstölt lazac fehér spárgával – korona formában tálalták, a levesben a zöldségeket korona alakúra vágták, a fonott borjúszűz íve is az uralkodói jelképre emlékeztetett. A királynőnek annyira ízlett az étek, hogy kenyérrel törölte ki a tejfeles-paprikás szaftot, vagyis tunkolt egy jót. Még meglepőbb volt, amikor a herceg sört kért a felszolgálótól. De hát ők is emberek, néha fittyet hányhatnak az udvari etikettre.

Ungár Ervin meséli, hogy 1994. december 5-én nem kis feladatnak bizonyult levezényelni a budapesti csúcstalálkozón tartózkodó negyvenhat államfő feleségének ebédjét, amire Göncz Árpádné hívta meg a „kolléganőit”. A protokoll szerint a házigazdának kell először befutnia a helyszínre, csakhogy Jelcin feleségének kocsija hamarabb gördült be, ezért addig köröznie kellett a Gundel körül, amíg a magyar first lady meg nem érkezett. Aztán ment minden, mint a karikacsapás. Talán az igazi döntéseket nem is a férjek, hanem a feleségek hozták meg az étterem asztalánál…

A Bush család többször is megkóstolhatta a legendás étterem ínyencségeit. George Bush amerikai elnök és felesége 2001-ben látogatott el Magyarországra. A Gundelben megrendezett díszebédjükön olyan finomságokat szolgáltak fel, mint a szarvasgombás libamájpástétom és a hatputtonyos rétestorony. Egy évvel később a first lady, Laura Bush az akkori amerikai nagykövet, Nancy Brinker vendége volt. A nagyköveti rezidencián tartott vacsorát több hónapos tervezés és kóstolás előzte meg. Az ennivaló zöld jelzést kapott, abroszokat viszont varrattak, mert nem találtak megfelelőt az országban. Ennél is nagyobb felhajtás és soha nem látott biztonsági intézkedések kísérték George W. Bush 2006-os látogatását. Még az ételeket is bevizsgálta a tisztiorvos, sőt előkóstolót alkalmaztak. Gundelék ezúttal sem okoztak csalódást: a Parlamentben felszolgált ételeiket mindenki dicsérte.

ÉS MÉG SOKAN MÁSOK...

János Károly spanyol király államfői meghívásra érkezett és díszebéden vett részt az Erzsébet királyné teremben.

Gerhard Schröder német kancellát háromszor járt a Gundel étteremben. A jó borok kedvelőjeként szinte mindig a borozót választotta.

Michael Schumacher hétszeres Forma–1-es világbajnok és kollégája, Rubens Barrichello tíz éven keresztül minden nyáron élvezhették a Gundel-konyha ízeit.

Roger Moore (Az Angyal és Brett a Minden lében két kanál sorozatból) magánemberként költött el egy vacsorát a Gundelben. Színészkollégája, Tony Curtis (Danny a Minden lében két kanálból) pedig magyarországi látogatásai során többször is betért az étterembe.

Brad Pitt és Angelina Jolie magyarországi forgatásakor kétszer látogatta meg a Gundel éttermet, jelenlétüket titokban kellett tartani.

Larry Hagman, a Dallas sorozat Jockey Ewingja nemcsak a Gundelt, hanem a Bagolyvár éttermet is felkereste – jellegzetes texasi kalapjában.