Vigyázzon kedvencére!

JÓ, HA A HÓNAP VÉGÉIG nem engedi el a kutyáját, macskáját az erdők, mezők mellett lakó tulajdonos, az arra sétáló vagy túrázó – sőt e helyeken legeltetési tilalmat is elrendeltek a hatósági állatorvosok –, mivel szeptember 29. és október 14. között zajlik Magyarországon a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása.

Ország-világohgy2018. 10. 11. csütörtök2018. 10. 11.
Vigyázzon kedvencére!

Mintegy 41 970 négyzetkilométernyi területen – az ország csaknem felében – végzi el a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság. Az érintett térségekben az ennek a kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat hozott az illetékes járási főállatorvos. A veszélyes betegség elleni vakcinát csalétek tartalmazza, amit általában légi úton szórnak ki. Ennek megfelelően a sűrűn lakott részeket nem érinti az akció. A kezelt területek térképe és az érintett települések listája a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megtekinthető.

A csalétek az emberek számára kellemetlen szagú, a belsejében alumínium és műanyag fóliában található a vakcina. Az ebzárlatot azért is rendelik el ilyenkor, hogy a rókák és más ragadozók minél nagyobb számban férjenek a csalétekhez. A rókák e területeken és az adott időben tényleg megtalálják a csalétkeket, s azok valóban hatnak: a Nébih vizsgálatai szerint a legutóbbi vadászati idényben a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede ette meg a csalétket, azaz testük tartalmazta a veszettséget okozó vírussal szembeni ellenanyagot, ami csakis a csalétken keresztül juthatott a ragadozó szervezetébe.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

 

Ezek is érdekelhetnek