Visszaszállt a bumeráng

Benyújtja lemondását Mihai Tudose román miniszterelnök. Pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága megvonta tőle politikai támogatását.

Ország-világMunkatársunktól2018. 01. 19. péntek2018. 01. 19.

Kép: FILE - In this Thursday, June 29, 2017, file photo Romanian Premier Mihai Tudose removes his glasses before a parliament vote on the new Romanian government in Bucharest, Romania. Romania's prime minister has resigned, Monday, Jan. 15, 2018, after his party withdrew its support amid a power struggle with party chairman after Romania's ruling left-wing Social Democratic Party withdrew its support for Mihai Tudose after a meeting lasting more than five hours.(AP Photo/Vadim Ghirda, File), Fotó: Vadim Ghirda

Visszaszállt a bumeráng
FILE - In this Thursday, June 29, 2017, file photo Romanian Premier Mihai Tudose removes his glasses before a parliament vote on the new Romanian government in Bucharest, Romania. Romania's prime minister has resigned, Monday, Jan. 15, 2018, after his party withdrew its support amid a power struggle with party chairman after Romania's ruling left-wing Social Democratic Party withdrew its support for Mihai Tudose after a meeting lasting more than five hours.(AP Photo/Vadim Ghirda, File)
Fotó: Vadim Ghirda

Tudosét több magyar politikus lemondásra szólította fel, Szijjártó Péter pedig berendelte a budapesti román nagykövetet azután, hogy a miniszterelnök a múlt héten azt nyilatkozta: „Ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet…” A súlyos kijelentéssel a nemrég lezajlott magyar politikai pártok vezetőinek találkozóján az autonómiaelképzelések összehangolásáról aláírt nyilatkozatot kommentálta Románia első embere. A miniszterelnök azt mondta, nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös állásfoglalást írt alá az erdélyi magyar autonómiaelképzelések összehangolásáról. Tudose azt is mondta: „Az a véleményem, hogy ez csak az idei évre vonatkozik. Egy olyan próbálkozás, mint a kerítésen bedugott rúd, hogy mi rájuk vessük magunkat, hogy nekik aztán legyen okuk ránk vetni magukat. Így pedig a centenárium éve (Erdély és Románia egyesülése centenáriumának az éve) a szomszédokkal folytatott verekedés éve legyen.”

A román kormányfő nehéz helyzetbe került pártján belül. A magyarellenes retorika hátterében belpolitikai küzdelem is áll, Tudose 2017 nyara óta vezeti Romániát, ahol a korrupcióellenes ügyészség, a DNA nyomozásainak következtében évek óta kormányválság van. A miniszterelnökről az az általános nézet, hogy a pártot vezető Dragnea – aki ellen korrupciós ügyekben eljárás folyik – erőtlen bábja. Liviu Dragnea priusza miatt nem lehetett miniszterelnök, de már a második, az ő kívánsága szerint hatalmat kapott kormányfő bukik meg. Dragnea és Tudose nyíltan múlt héten ütköztek össze először, amikor Tudose lemondatta volna Dragnea egyik bizalmi emberét, Carmen Dan belügyminisztert.

A jobboldali államfő Klaus Iohannisnak valószínűleg nem lesz más választása: harmadszor is a legerősebb parlamenti párt, a PSD jelöltjét kell megbízza kormányalakítással.
 

Ezek is érdekelhetnek