Zöld jelzésre várva, avagy mi lesz a turizmussal?

Számos országban ünneplik február utolsó hetében az idegenvezetők világnapját, amely az utóbbi két év történései miatt most még nagyobb figyelmet érdemel. Ugyanis a szakértők szerint az idén visszatér az utazási kedv a világban a járványhelyzet javulása után.

Ország-világBalogh Boglárka2022. 02. 27. vasárnap2022. 02. 27.

Kép: dav

Zöld jelzésre várva, avagy mi lesz a turizmussal?
dav

A budapesti Szántó Lajos és felesége informatikusmunkájukat hátrahagyva alapították meg a CityGo online utazási irodát. 2014 óta élnek Kambodzsában, innen szervezik délkelet-ázsiai útjaikat is.

Lajos évtizedekig vezetett vállalkozást, hol a sajátját, hol másokét. Programozóként dolgozott, majd nagy rendszerek magyarországi bevezetésével foglalkozott. A rendszerben gondolkodás és a projektszemlélet ma is alapvető eleme a mindennapjainak, hiszen az utaztatás éppen ezeket az alapokat igényli.

Délkelet-Ázsiába kezdetben a télen is meleg időjárás miatt mentek, akkor még csak utaztak a térségben.

– Tíz évig kerestük a megfelelő helyszínt, ahova majd az aktív korszakunk után visszavonulhatunk – emlékszik vissza a kezdetekre Lajos. – Bejártuk Európát, de a tél mindenhol hideg volt. Végül egy rendezvény miatt látogattunk el Malajziába, és amikor kiléptünk a repülőből, kiderült, hogy a fagyos indulás után 30 fokban landoltunk. Megvolt a helyszín, minden tekintetben megfelelőnek találtuk az országot. Az életminőség és környezet már a 2000-es évek első felében elérte az európai szintet. Még pár évet dolgoztunk itthon, végül 2009-ben elindultunk, hogy két évet „pihenünk”. Már az első esztendő végére látszott, hogy ki tudjuk alakítani a saját életünket ott is.

Lajos szerint a legfontosabb lépés első cégük megalapítása volt. Miután bejárták a régió további országait, tájékozódtak az esetleges továbblépésről. Bangkokba költöztek, mert az akkori partnerük ott tudott velük közösen megfelelő programokat indítani.

Felpörgött a turizmus

Tavaly annak ellenére ért el kiemelkedő teljesítményt a hazai turizmus, hogy az év felében zárva volt az ország. Nyáron ugyanis minden idők legjobb szezonális eredményét produkálta az ágazat, őszre pedig vidéken visszaépült a pandémia előtti forgalom – tájékoztatott Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese a szervezet közösségi oldalára feltöltött videójában. Az idén kiemelt figyelmet kap a hivatás-, vallás- és egészségturizmus, a vendéglátás fejlesztése. A tavalyi a tervezés éve is volt: újragondolták a stratégiát, a turizmustörvény módosításával pedig számos fontos változás lépett életbe. Elindult a szálláshelyek egységes osztályba sorolása, ami átlátható és fogyasztóbarát kínálatot teremt a piacon. Megkezdődött a vendéglátóhelyek és a turisztikai élmény-, szabadidős, szórakoztatási szolgáltatások csatlakozása a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz, így 2021 júliusától Magyarország legátfogóbb, valós idejű, nagyméretű, összetett információállománya segíti a döntéseket. Minden idők legjobb nyarát zárta 2021-ben a belföldi turizmus Magyarországon. Fotó: Kállai Márton

Nagyon megszerették Bangkokot, a thai főváros már akkor világméretű metropolisznak számított elsőrangú infrastruktúrájával. Itt is eltöltöttek pár sikeres évet, ám a thaiföldi belpolitika megnehezítette a napi létezést. Úgy látták, hogy a további erőfeszítéseknek nincs értelme, ezért átköltöztek Kambodzsa fővárosába, Phnom Penhbe. Akkoriban nyílt meg az első pláza, az első nemzetközi kórház, és már megépült két toronyház is. Bár minőségben jelentős visszalépést jelentett Bangkokhoz képest, a környezet, az emberek és az ország hangulata miatt sosem éreztek valódi hiányt. Máshova kerültek a hangsúlyok.

– Kambodzsa 2022-re felnőtt a XXI. század naprakész országai közé, 5 esztendő alatt megléptek 50 évet – magyarázza Lajos. – Ez nemcsak az épületekben és a jobb autókban mutatkozik meg, hanem a napi életben is. Mobillal fizetünk harmadik éve, a piacon, netán a motoros riksánál akár 1-2 dollárt is. Ehhez persze teljes lefedettségű 4G internet kell, ami a városokban megvalósult.

Lajos szerint a hétköznapjaik elég egyszerűek. A boltokban minden kapható. Maguknak főznek, általában a szokásos hazai recepteket. Heti 2-3 napot pedig kint töltenek Angkor ősi városában. A munkájuk része, hogy folyamatosan kutassák az új látnivalókat – szeretik és élvezik ennek minden pillanatát.

– A CityGo alapjait még Malajziában tettük le, informatikai szolgáltatást nyújtottunk turizmusban érdekelt vállalkozásoknak. Egy 16 szállodával rendelkező szállodalánc egyik hotelvezetője kérte tőlünk, hogy a bő 800 kilométerre élő lehetséges utazókat próbáljuk meg idecsábítani. Megoldottuk. Ezért gondoltuk: ha 800-ról sikerült bevonzani az utazókat, akkor 9000 km-ről is ugyanígy megtörténhet.

A házaspár elsősorban a magyar utazók számára kínál utazási ötleteket, programokat. Fotó: Szántó Lajos archívuma

Tíz éve építgetjük a CityGo programot, aminek a weboldal, az online utazási iroda, a viszonteladói rendszer, az online bank egyformán eleme. Utazóink otthon, a fotelből tudnak az utazásokról olvasni, jelentkezni rájuk, s mindezt magyarul. Mindemellett pedig szívesen mutatjuk be a Face­bookon Kambodzsa mindennapjait, belecsempészve saját életünk egyes epizódjait is.

1990-ben a világ 15 országának részvételével rendezték meg először az idegenvezetők világnapját.

Lajos és párja úgy alakítja ki az utakat, ahogyan ők szeretnék. Bár az európai minőségből nem engednek, ennek ellenére – mivel nincsenek köztes szereplők jutalékokkal, feltételekkel – gyakorlatilag termelői áron kínálják az érdeklődőknek a programokat. Vállalkozásuk azért unikum a térségben, mert kimondottam magyar utazók számára fejlesztik ki az ötleteiket. Utazásaik kulturális körutak trópusi élménynyaralással összekapcsolva.

Lajos nem tagadja, hogy a pandémia gyakorlatilag lenullázta a turizmust, s a visszatérés teljesen más lesz. Az országok megnyitása ellenére a csoportos utaztatások hiányában megannyi hotel, látnivaló zárva maradt. Számít az is, hogy ha a turisták hazája utazásra nem javasolt kategóriában tartja a célországot, akkor az indító utazási iroda mögül kihátrál a biztosító. Ezért a tömeges turizmus visszatérése még várat magára.

Ezek is érdekelhetnek