Ezreket spórolhatunk a villanyszámlán

Néhány jótanács, hogyan spórolhat kisebb vagyonokat a villamosenergia-számláján.

PénzforgatóKummer Krisztián2008. 11. 04. kedd2008. 11. 04.
Ezreket spórolhatunk a villanyszámlán

A lakossági villamos-energia átlagos ára 2004 januárja óta 27,1 forintról 38,8 forintra nőtt kilowattóránként. Ezen belül idén januárban 9,8 százalékos volt az áramár növekedése. Az elektromos készülékek egyre fokozottabb használatával az összegek hatványozottan nőnek a havi villamosenergia-csekken. Néhány ötlettel szeretnénk segíteni, hogyan is lehet leszorítani a számla nagyságát.

Az első és legfontosabb természetesen, hogy mindig kapcsoljuk le magunk után a villanyt, ha épp nem tartózkodunk egy helyiségben. Egy száz wattos izzó folyamatos üzemben egy nap alatt 2,4 kW-ot fogyaszt, ami a jelenlegi árak mellett 93,1 forintos kiadást jelent. Az energiatakarékos izzók ennek körülbelül negyedét-ötödét fogyasztják hasonló fényerő mellett, ráadásul az élettartamuk is jelentősen hosszabb, mint a normál izzóké, így hosszú távon mindenképpen megérik az árukat. Jó azonban tudni, hogy az energiatakarékos izzók bemelegedésig – körülbelül öt percig – többet fogyasztanak, mint a hagyományos lámpák, így csak olyan helyiségben ajánlott őket használni, ahol több mint öt percet tartózkodunk.

A számítógépek igazi energiavámpírok. Egy újabb típusú asztali számítógépbe általában 350-400 wattos tápegységet szerelnek, vagyis energiafogyasztásuk 8400-9600 watt naponta. Ez a mostani árak mellett napi 325-372 forintos napi költséget jelent, vagyis ha a gyerek éjszakáig a gép előtt ül az nem csak a szemeit, de a mi pénztárcánkat is jelentősen megterheli. A laptopok fogyasztása ennél jóval kevesebb: hálózatra kötve is általában 100W alatt marad.

A régi típusú hűtőgépek fogyasztása hatalmas, bár nincs is rajtuk automatikus leolvasztás funkció. Az újabb, A+ típusú hűtőszekrények fogyasztása jellemzően 300 kWh alatt marad évente, ami mindössze 11 640 forintos ráfordítást jelent, vagyis egy új, korszerű hűtő alig néhány év alatt visszahozza az árát.

Ugyanez igaz a mosógépekre. Bár a régi Energomatok elnyűhetetlenek, ezért sokaknak nincs szíve megválni tőlük, az energiafogyasztásuk szöges ellentétben áll a nevükkel. Mindegy azonban, milyen mosógépünk van, már a helyes programválasztással is komoly összegeket takaríthatunk meg. A féladagos mosást, amikor lehet, kerülni kell, mivel sem az energia, sem a vízfelhasználása nem arányos, vagyis a normál mosás felénél jóval többet fogyaszt. A kevésbé szennyezett ruhákhoz érdemes rövid (energiatakarékos) programot választani, a hőfokot pedig alacsonyabbra állítani, mivel a víz felfűtése jelentősen megnöveli a költségeket. Bár a vízkövesedés meggátlására már szinte minden mosószerben van vízlágyító komponens, időről időre érdemes ellenőrizni gyors szemrevételezéssel a mosógép belsejének állapotát, mivel hatványozottan rontja a hatékonyságot a lerakódó vízkő, a későbbi teljes lerobbanás veszélyéről nem is beszélve.

Kevesen tudják, de az elektromos berendezések készenléti állapotban is fogyasztanak. A TV, DVD, laptop fogyasztása még így is 1-15 wattra rúg óránként, ami összeadva már elég jelentős tételnek tűnik ahhoz, hogy kikapcsoljuk őket éjszakára, de legalább akkor, ha hosszabb időre távol vagyunk otthonunktól.

Ezek is érdekelhetnek