Mit tehet, ha oda a nyugdíj?

A hazai magánnyugdíj- pénztárak hozamai a válság miatt várhatóan a negatív tartományban végzik az idei évet. Néhány tipp, mit kell ilyenkor tenni.

PénzforgatóKummer Krisztián2008. 10. 31. péntek2008. 10. 31.

Kép: CBA elemiszeruzlet, vasarlas, vasarlo, bolt, ABC, nyugdijas 2005.06.27. foto: Nemeth Andras Peter

Mit tehet, ha oda a nyugdíj?
CBA elemiszeruzlet, vasarlas, vasarlo, bolt, ABC, nyugdijas 2005.06.27. foto: Nemeth Andras Peter

1. A magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény módosításának értelmében a szolgáltatók kötelesek többféle megtakarítási csomagot ajánlani a tagjaiknak. A választható portfóliók kockázat és hozamlehetőség tekintetében térnek el egymástól. Az állampapírok biztos megtérülést jelentenek, ugyanakkor alacsonyabb hozamot ígérnek, míg a részvénybefektetéseknek magasabb a kockázata, de nagyobb a veszteség lehetősége is. A tőzsdei almanachok tanulsága szerint hosszú távon a részvények mindig felülteljesítik az alacsony kockázatú államkötvények hozamát. Aki fiatal, annak a nyugdíjpénztári megtakarítás több évtizedes befektetési időtávot jelent, tehát számára mindenképpen érdemes magasabb kockázatú, magas részvényhányaddal rendelkező portfóliót választani. Akinek viszont közel már a nyugdíjkorhatár, azok a kockázatminimalizálás érdekében válasszák az inkább állampapírokból álló csomagot. Természetesen nyugdíjpénztáron belül a szerződési feltételeknek megfelelően (általában évente egyszer) van lehetőség a portfólió-váltásra.

2. Nézzünk utána annak is milyen működési költségekkel jár nyugdíjpénztárunk működése. Erről a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) folyamatos tájékoztatást ad a www.pszaf.hu honlapon. Amennyiben elégedetlenek vagyunk a ráfordítások mértékével és/vagy a pénztár által elért hozammal, félévente egyszer lehetőségünk van pénztárt váltani.
Az egyik pénztárból a másikba átlépni kívánó pénztártagnak átlépési nyilatkozatot kell benyújtania mindkét érintett (az átadó, illetve az átvevő) pénztárhoz. Az átlépési nyilatkozat nyomtatványt a tag kérésére a pénztárnak haladéktalanul és díjmentesen kell rendelkezésre bocsátania. Amennyiben a pénztártag írásban felhatalmazza az átvevő pénztárt, akkor a tag helyett az átvevő pénztár is benyújthatja az átlépési nyilatkozatot az átadó pénztárhoz.

3. A pénztárak előszeretettel reklámozzák magukat az utóbbi évben, években elért hozamaikkal. A PSZÁF pénztárakra vonatkozó idősoros adataiból magunk is ellenőrizhetjük, melyik pénztár milyen hozamot teljesített, ráadásul több évre visszamenő adatokat is találhatunk. Ugyanakkor a befektetéseknél alapszabály, hogy a múltbéli teljesítmény semmilyen garanciát nem jelent a jövőre nézve, elképzelhető, hogy a tavaly még kiemelkedően teljesítő bank a befektetési portfóliója miatt idén már az utolsók közt fog kullogni.

4. Bizonyos szabályoknak megfelelve el is hagyhatjuk a magánnyugdíjpénztári rendszert. Azok a 120 hónapot meg nem haladó tagsági jogviszonnyal rendelkező pénztártagok, akik nyugdíjjogosultságot szereznek 2012. december 31-ig, kezdeményezhetik a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépést. Erre akkor van lehetőségük, ha a magánnyugdíjpénztár tájékoztatása szerint járadékszolgáltatásuk várható összege nem éri el a társadalombiztosítási nyugdíj szabályai szerinti nyugellátásuk 25 százalékát. (Kivételt jelent e szabály alól a rokkantségi nyugdíj is.) Visszalépés esetén a magánnyugdíjpénztár a folyószámlán felgyülemlett összeget a Nyugdíjbiztosítási Alapba utalja, így a megállapított nyugdíjat nem csökkentik 25 százalékkal (azaz a jogosult teljes társadalombiztosítási nyugdíjban részesül).

Ezek is érdekelhetnek