Tombol az aranyláz

A fejlett országokban hónapok óta tomboló válság begyűrűzött Magyarországra is. Hirtelen nagyot esett a tőzsde és a forint árfolyama, a közgazdászok és politikusok egymást riogatják a recesszió és az országcsőd rémképével. A megtakarított pénzét féltő lakosság ilyenkor valami biztosba szeretné fektetni a pénzét, például a jó öreg, mindig megbízható aranyba.

PénzforgatóKummer Krisztián2008. 10. 29. szerda2008. 10. 29.
Tombol az aranyláz

A fejlett országokban hónapok óta tomboló válság begyűrűzött Magyarországra is. Hirtelen nagyot esett a tőzsde és a forint árfolyama, a közgazdászok és politikusok pedig egymást riogatják a recesszió és az országcsőd rémképével. A megtakarított pénzét féltő lakosság ilyenkor mindig valami biztosba szeretné fektetni a pénzét, például a jó öreg, mindig megbízható aranyba. Szerintem azonban a hagyományos módon nem érdemes aranyat venni.

Az angolszász országokban külön elnevezése van azoknak az instrumentumoknak, melyek a gazdasági nehézségek (recesszió, infláció, stb.) különösen keresettek a befektetők körében. "Safe haven", vagyis biztonságos kikötő. A legősibb és legismertebb közülük az arany.

Az utóbbi hetek pénzügyi felfordulása láttán a befektetők megrohamozták az arany-elárusító helyeket, különösen a BÁV Zrt. boltjait, ahol tömbökben árusítják a befektetési célú aranyat. Az egyik boltban érdeklődésemre mindössze két tömböt, egy egyunciásat és egy 100 grammosat tudta felajánlani megvételre: mentegetőzve vallották be, hogy hatalmas a kereslet az arany iránt. Ezek az aranytömbök 99,9 százalékos tisztaságúak, nagy tételben bármelyik árutőzsdén el lehetne adni őket. Csak nem mindegy, milyen áron.

A BÁV-nál az egyunciás (31,1 grammos) aranytömb ára 180 ezer forint, ez 200 forintos dollárárfolyamnál 900 dollárt jelentene. Ezzel szemben a New York-i árutőzsdén az utóbbi hetekben alig 730-770 dollárt adtak egy uncia aranyért, vagyis 130-170 dollárral kellene drágulnia az aranynak ahhoz, hogy a hazai árakhoz elérjen. De ez még nem minden. Jelenleg a 180 ezer forintért árusított egyunciás aranytömb visszavásárlási értéke a BÁV-nál 130 ezer forint, ami alig háromnegyede a vásárlási árnak. Vagyis - megfordítva az elméletet, legalább 33 százalékkal kéne nőnie az arany árfolyamának ahhoz, hogy egyáltalán pénzünknél legyünk.

Aki tehát aranybefektetéssel szeretné átvészelni ezt a nehéz időszakot, nyisson kereskedelmi számlát egy olyan szolgáltatónál, aki foglalkozik a nemzetközi árupiacokkal és vásároljon aranyat valamely külföldi tőzsdén. Persze ennek megvan az a rizikója, hogy soha nem kapjuk kézbe az aranyat, de megnyugtatásul közölhetem: a New York Board of Trade és elődei 1870 óta működnek zavartalanul, így nagyon kicsi a veszélye, hogy csődbemenetel vagy más egyéb vis maior miatt odavesszenek a megtakarításaink.