Válságkrónika 1.

A világválságnak kiszolgáltatottak nap-nap után súlyos döntéseket kénytelenek hozni. Minden délután elolvashatják a Szabad Föld Online-on, milyen lényeges hírek vannak, melyek azok a történések, amik hatással vannak mindennapjainkra.

PénzforgatóHorváth László2008. 11. 04. kedd2008. 11. 04.

Kép: Traders react in the S&P 500 pit at the Chicago Mercantile Exchange, September 15, 2008. Global markets plummeted on Monday after investment bank Lehman Brothers filed for bankruptcy protection, rival Merrill Lynch agreed to be taken over and the Federal Reserve threw a life line to the battered financial industry. REUTERS/John Gress (UNITED STATES), Fotó: © John Gress / Reuters

Traders react in the S&P 500 pit at the Chicago Mercantile Exchange
Traders react in the S&P 500 pit at the Chicago Mercantile Exchange, September 15, 2008. Global markets plummeted on Monday after investment bank Lehman Brothers filed for bankruptcy protection, rival Merrill Lynch agreed to be taken over and the Federal Reserve threw a life line to the battered financial industry. REUTERS/John Gress (UNITED STATES)
Fotó: © John Gress / Reuters

Nem csak a pénzvilág, a híradások is kaotikusak. Ugyanarról, ugyanott minden megkérdezett máshogy vélekedik. A válságnak kiszolgáltatottak pedig nap-nap után súlyos döntéseket kénytelenek hozni. Kell hát egy iránytű, amely remegő nyíllal, de legalább próbál utat mutatni. Ajánljuk magunkat. Mától elolvashatják a Szabad Föld Online-on, milyen lényeges hírek vannak, melyek azok a történések, amik hatással vannak mindennapjainkra. Igyekszünk nem rébuszokban beszélni. Használnánk néhány ábrát, melyek azt sugallják: mit tartunk kedvező, mit tartunk elszomorító hírnek. Csak remélni tudjuk, hogy amit mi naposnak látunk, abban mindnyájunknak lehet sütkérezni.

Elmúlt a pánik a tőzsdéről. Míg az elmúlt hetekben nap-nap után függesztették fel a kereskedést, hogy fékezzék a zuhanást, manapság már a nyugat-európai börzékkel együtt mozog a budapesti index is. Stabil a forint. Hála a nagy ívű mentőcsomagnak, apró kilengésektől eltekintve 255 és 265 forint között mozog a hazai fizetőeszköz az euróhoz képest. Mostanság történetesen 260 forintnál lebeg. Ha harmadik olvasatban is, de úgy tűnik, tárgyalásra kész a 2009-es költségvetés, mely azt sugallja a külföldi befektetőknek: irányítható a gazdaság. Van jó hír Európából is. A jövő évben várhatóan 2,25%-ra és 2010-re 2%-ra csökken az infláció az Unióban.

Közzétette az Európai Bizottság őszi előrejelzését, mely szerint 1,4%-ra lassul az Európai Unió gazdasága. Ha két, egymást követő negyedévben csökken a tempó, azt hívja a terminológia recessziónak. Jelenthetjük: Európa recesszióba süllyedt. Viharos elbocsátások mindenütt a kontinensen. Míg tavaly és az idén 6 millió új munkahely létesült az Európai Unióban, addig a következő 2 évben legföljebb félmilliós növekedést várnak. Ezt is oly módon, hogy a következő hónapokban csökken a foglalkoztatottak száma, és csupán a jövő év végén indulhat növekedésnek. Különösen veszélyes lehet Magyarországnak a befektetések csökkenése, így hazánkban akár 100 ezerrel is csökkenhet a foglalkoztatottak száma.

Mind több üzletember – legutóbb Demján Sándor, a leggazdagabb magyar – állította, ha a politika képtelen megegyezni a lassan 2 éve halasztgatott reformokban, Magyarország 15-20 évre Európa egyik legszegényebb országává válhat. Fölgyorsult a képzett emberek elvándorlása: mind többen keresik Nyugat-Európában boldogulásukat. Az itthon maradottak mind nagyobb része szorul támogatásra.