Riport

Kevés múltja volt, mígnem 1987-ben az UNESCO belebotlott és beleszeretett Hollókőbe, mondván: „A népi építészet és a XX. század előtti falusi életforma olyan páratlan értékű példája, amelyet a világ első falujaként világörökség címmel kell jutalmazni, listára venni.”
Százezernél is több ideiglenes megszálló szedte 1990-ben a sátorfáját, és masírozott Záhony felé, onnan pedig Kijevbe, Moszkvába. De nem tudott mindenki velük menni, hiszen az ország több mint 3000 településén sok száz Sztálin, Marx, Engels, Lenin és Kun Béla meg Dimitrov elvtárs képtelen volt vonatra ülni, mert őket kőbe, bronzba vagy csak betonba öntötte a Rákosi-, majd a Kádár-hatalom. Néhányuk a Mementó Parkba került.
Hóeséssel köszöntött be az idei tavasz Szatmárban, Beregben. De nem ám pár perces hózáporral, hanem kiadós havazással – egy teljes napon át esett. Máskor talán morgolódtak volna az itteniek a március végi időjárás miatt, de a tavalyi aszály után minden csepp esőnek, minden egyes hópihének örülnek az itteniek. Mert még mindig kevés a víz a földben.
Az élet a nagy rendező, mikor a palermói repülőgép nem indul sehová, ezért kényszerből megmártózhat az ember a nagyvárosi éjszakában, éjfélkor vacsorázhat, és láthatja hogy a fiatalok hajnali egy órakor még a tereken ropják a táncot. A jól tájékozott Daily Mirror írja meg másnap, hogy minek is köszönhettük a szerencsés pótnapot.
Ott jó szőlőt termeszteni, ahonnan jó a kilátás, hiszen ott jók a szelek, és az ásványok is rendben vannak – magyarázza a Tállya fölött magasodó, girbegurba úton megközelíthető Görbe-dűlőn Homolya Dániel, a borszakmai körökben is otthonosan mozgó közgazdász. Tállya jó kilátásnak ígérkezett a közgazdaságtudományi egyetemen tanuló három fiatalembernek, akik nem csupán jó szőlőt igyekeznek itt termelni, de kulturális misszióval is próbálnak életet lehelni a világ eme borcsücskének elfeledett hagyományaiba.
Veszprém és a görögországi Elefszína mellett idén Temesvár Európa kulturális fővárosa. A bánsági nagyváros sokszínűségével nyerte el a zsűri bizalmát. Riportunkban arra keressük a választ, hogy az egykoron magyarok, svábok és szerbek által lakott város mit örökített át a régi multikulturalizmusból.
A rádióhallgató, amikor valamilyen műsorról szó esik, több mindenre gondolhat. Például az elhangzott szövegre, a lejátszott zenére, akár a rádió legendás, egykori stúdiójára a fővárosi Bródy Sándor utcában, vagy az otthoni, esetleg a kocsiban lévő készülékre. Egyvalamire biztosan nem, mégpedig az adóra, amelynek tán legfontosabb része az antenna. Mert antenna nélkül nincs se műsor, se szöveg, se zene… Lakihegyen áll kilencven éve egy igazi műszaki csoda.
Tizenvalahány évig a magyar rendszer­változás következményeit fényképezte a nyugati lapoknak. Benkő Imre útját emellett is évtizedeken át fényképezett nagy esszék, sikeres kiállítások, nívós kötetek jellemzik: Ózd, Ikrek, Utak, Arcok, Kína. És ha az ember nyolcvanéves lesz, szükséges egyfajta számvetés.
Állítólag a letűnt idők édenkertjében barangolhat és dúskálhat a retróérzésekben az, aki bakelitlemezeken hallgatja kedvenc zenéit, s talán még az sem zavarja, ha a barázdákon olykor ugrik a lemezjátszó tűje, sőt az a piciny sercegés is fokozza a zenés múltutazás élményét. Megszállott gyűjtők ritka korongokra vadásznak, a zavarosban halászó lemeznepperek busás felárral adják tovább a különlegességeket.
A huszárság már régen legenda volt, amikor a negyvennyolcas szabadságharc elkezdődött – állapították meg történész beszélgetőtársaink. De hogyan is lett ennyire ismert és népszerű ez a kifejezetten magyar katonai csapatnem? A Károli Gáspár Református Egyetem huszártörténeti kutatócsoportjának munkatársai – Réfi Attila és Süli Attila – erre is választ adnak.

Friss cikkek

2023.05.26.
Kerti homokozó készítése néhány egyszerű lépésben
A szomszéd füve mindig zöldebb?
2023.05.19.
A barbár zseni világa
Hatékonyság és kényelem: Újítások a traktorgumik terén
Muzsikálni csak hittel lehet
2023.05.12.
Cél a vásárlók biztonsága
Mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást végez a KSH
2023.05.05.
Érdekek mentén
Hogyan hat az időjárás az energiaárakra?
Szükségünk van egymásra
Veszedelmes szennyezőanyag
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.