Riport

Leányfalusi anziksz. Bizony, leányfalusi, ahogy a helyiek mondják, nem pedig leányfalui, ahogy a helyesírási szabályzat elvárná. Márai Sándor, Déry Tibor, Bibó István, Karinthy Ferenc, Móricz Zsigmond csak néhány a sok jelesség közül, ki itt élt. A történetekben és emlékekben gazdag csendes kis Duna-parti település őrzi Ravasz László püspök emlékét is, és tiszteletére az önkormányzat egy róla elnevezendő kulturális központ építésébe fogott.
Talán kevés ember gondolta a csíksomlyói nyereg felé tartva szombat reggel, 2019. június 1-jén, hogy az eső milyen áldás lehet a zarándokok számára. Ferenc pápa erdélyi miséje után azonban kiderült az ég, és ezzel együtt az is, miért van szükség a megpróbáltatásokra, ha valaki nem turista, hanem zarándok. Katolikus egyházfő eddig még nem járt Erdélyben.
Nem nyilatkozom. Talán még egyetlen riport anyagának felvétele során sem találkoztam annyiszor ezzel a kijelentéssel, mint amikor az ürömi kőbánya feltöltése körüli hercehurcának jártam utána. Talán nem tudták az érdeklődésemet elutasítók, hogy az ilyesmi ajzószerként hat az újságíróra: vajon mit titkolnak?
Kevés ma a juhász, a pásztor, a gulyás, egyáltalán a jószághoz értő ember Magyarországon. Nem lett mentőöv az öt éve három egyetemen indított juhászszaktanfolyam sem, így kényszertől vezetve várhatóan hamarosan megjelennek a Hortobágyon, s más pusztákon az első, Mongóliából és Türkmenisztánból érkező juhászok és pásztorok is.
Csillogó szemekkel mesélt az álmairól a róla készült dokumentumfilmben. Huszonegy éves volt akkor. Most viszont könnycseppek csillannak meg a szemében, amikor őszintén felidézi az utóbbi évek megpróbáltatásait. Ötvenhárom éves. A kalocsai Sztojka Katit nem sikerült megtörni, derűs optimizmussal, széles mosollyal kezdi újra az életét.
Katonai bemutatót tartottak Budaörsön, a repülőtér területén. Az érdeklődés olyan nagy volt, amilyenre a szervezők aligha számítottak. A bemutató apropóját a Magyar Honvédség Napja szolgáltatta, a látványosságot pedig a honvédség vadonatúj szerzeményei. Vagyis minden, ami katonaság.
Még egy kis hintőpor, lakk a fényezéshez, körömreszelés, sörényigazítás, az utolsó portalanítás után pedig nagy ölelés – így indultak a kifutóra izmos lovak, felpántlikázott szarvasmarhák, pálcával terelgetett hetyke sertések és gyapjas juhok. A XXVI. Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár rendezvényen jártunk, ahol tenyészállatok szépségversenyébe és a háttérben zajló cicomázás kulisszatitkaiba pillantottunk be.
Többet számít a marketing, a vevők lélektani eszközökkel történő lépre csalása, mint a szakmai teljesítmény. Ezt a következtetést vonta le szakmai sikereiből és piaci kudarcaiból Somodi Sándor borász, aki a rendszerváltás után megpróbált az ásotthalmi homokvidéken sikeres pincészetet felépíteni. Sem pénzügyi támogatást nem kapott, sem a homoki borokat sújtó előítéleteket nem tudta igazán megváltoztatni. Visszatekintve küzdelmes, szép és izgalmas volt a természethez ennyire közel élni.
Baráti körünkből először Ákos próbálta ki a csatornahajózást. A mindenfajta vízi utakkal alaposan ellátott Hollandiába utazott akkor, amikor mi még csak hallani sem hallottunk ilyesfajta nyári cifrálkodásról. Ráadásul Ákos nemhogy kapitányi vizsgával nem rendelkezett, de még egy szög beverése is rendre megoldhatatlan feladat elé állította; mit mondjak, némi kárörömmel tekintettünk vállalkozása elé…
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.