Itt a piros

Már a koalíciós partner is furcsállja Szegeden, miért akarja a városvezetés egy ÁNTSZ-levélre hivatkozva sürgősen kiüríteni egyik belvárosi óvodáját. Tiltakozó szülők, túlfűtött jelenetek a közgyűlésben – kérdés, hogy a háttérben egy játékterem megnyitása, az MSZP pártszékházának áthelyezése vagy a véletlen áll.

RiportTanács Gábor2007. 11. 30. péntek2007. 11. 30.

Kép: Szeged, 2007. november 23. Egy óvodás kisfiú a cipőjét köti be a bezárással fenyegetet szegedi óvodában. Fotó: Ujvári Sándor

Itt a piros
Szeged, 2007. november 23. Egy óvodás kisfiú a cipőjét köti be a bezárással fenyegetet szegedi óvodában. Fotó: Ujvári Sándor

– Köztudomású, hogy Szondi képviselő asszony a párt ökle, mondhatnám: a frakció pitbullja – ütötte le a magas labdát harsány kacajt kiváltva Botka László szegedi polgármester a városi közgyűlés november kilencediki ülésén, utalva arra, hogy az óvodabotrány újabb színnel gazdagodott.
A városi Fidesz-frakció egyik tagja, az egyébként a Szögedi Védegylet színeiben indult Szabó László azzal vádolta meg a médián keresztül az MSZP-s Szondi Ildikót, hogy – feltehetőleg a szülők megfélemlítése céljából – levideózta őket az oktatási bizottság ülésén. A civilben egyetemi tanár képviselőnő egyébként Szabó Lászlóval közösen alapította a Szögedi Védegyletet, évek óta jellegzetes és megkérdőjelezetlenül tisztességes figurája a város közéletének. A közgyűlésben lila ruhájával keltett feltűnést, a vádra pedig azzal reagált, hogy a születésnapjára kapott digitális kamerával életének mindennapjait dokumentálja.
Ez az apró jelenet sokat elárul arról, milyen elkeseredett csata dúl a Deák Ferenc utcai óvoda körül. E sorok írója már nyár közepén hallott jóslatokat arról, hogy az Oroszlán utca környékén egyetlen oktatási intézmény sem maradhat. Nyár végén viszonylagos csendben bezárt a Micimackó magánóvoda, októberben pedig az óvodaigazgatóság egy ÁNTSZ-vizsgálat nyomán értesítette a Deák utcai szülőket, hogy december elsejével máshová kell vinniük a gyereket.
– Beletörődtünk volna a változásba, ha nem ilyen fura körülmények között, tanév közben történik – mondja Szabóné Frank Emese, aki ebben az ügyben a szülők szószólója, nem mellesleg Szabó László felesége. – Az óvodába tizenkét speciális nevelési igényű gyerek jár, akiknek a beszoktatása legalább fél évet vesz igénybe. Nem kérjük, hogy ne szüntessék meg az óvodát, csak azt szeretnénk, hogy a gyerekek hadd fejezzék be itt a tanévet. Az ÁNTSZ levele alapján ennek szerintünk nincsen akadálya. Ráadásul az óvodaigazgatóság éppen a Gyík utcai óvodába küldene minket, amelyik ugyanezen ÁNTSZ-felmérés szerint a város egyetlen valóban balesetveszélyes óvodája.

Mit ír az ÁNTSZ?
Ha a szóban forgó ÁNTSZ-levelet a kezünkbe vesszük, azon egy hosszú listát találunk: kilenc pontban nem felel meg az óvoda az előírásoknak. Gyermekenként két négyzetméternyi helynek kellene lennie – nincs. Szociális blokk, tornaszoba, orvosi szoba, elkülönítő sincs. Az intézményen belül tárolják a kukát, ez nem jó. Ki kellene cserélni a padozatot és a világítást. Végül: a fűtési rendszer balesetveszélyes. A jegyzőnek címzett levél eleje és vége képezi jogértelmezési vita tárgyát. A szeptember huszonhatodikán kelt levél elejéről hiányzik a következő szó: határozat. A végén a következő olvasható: „amennyiben az Önkormányzat az óvoda hosszabb távú működtetése mellett dönt, kérem, hogy ezen feltételek megváltoztatására irányuló intézkedési tervét harminc napon belül hatóságunknak szíveskedjék megküldeni”. Ebből vonta le azt a következtetést a városvezetés, hogy az óvodát mielőbb kiüríti, majd felméri annak műszaki állapotát, hogyan is lehetne ezeknek a feltételeknek megfelelni. Ugyanakkor a szülők és mások is azt kérdezik: miért éppen most? Hiszen arra maga Szondi Ildikó, a körzet városi képviselője hívja fel a figyelmünket, hogy ugyanezen szabálytalanságok 2003-ban, az utolsó ÁNTSZ-ellenőrzéskor is fennálltak. Botka László szerint most azért kell lépni, mert balesetveszély van, és egy ilyen figyelmeztetés után egy esetleges tragédia a városjogi felelősségét is megalapozná. Ugyanakkor a kistérségi ÁNTSZ vezetője, Kovács Ferenc sem így értelmezi saját levelüket:
– Közvetlen balesetveszély nincs, ez a fajta fűtési rendszer hibátlan állapotban is nagyobb kockázatot jelent, mint egy másfajta. Már ötvenegy óvodát ellenőriztünk, s itt kirívóan sok szabálytalanságot találtunk. Írtunk egy levelet, melyben megkérdeztük, hogy mégis, mit szándékoznak tenni, és szabtunk egy általános ügyintézési határidőt. Ha be akartuk volna zárni az óvodát, akkor arról határozatot hozunk.
A város közgyűlése elrendelte az épület műszaki felmérését: vagyis megvizsgálják, hogyan lehetne eleget tenni az ÁNTSZ kívánalmainak. Az Óvodaigazgatóság ezzel párhuzamosan döntött arról, hogy a gyerekeket óvó nénistől áthelyezzék máshová. A műszaki felmérést azért talán nevezhetjük egy kicsit cinikus lépésnek, hiszen vajon milyen eredménnyel járhat egy olyan vizsgálat, amelynek célja, hogy megállapítsa: lehetséges-e egy belvárosi lakásban még néhány szobát kialakítani oly módon, hogy az alapterület nőjön, illetve menet közben sikerüljön létrehozni egy udvart is a semmiből – mert a városháza érvelése szerint ez is szükséges a hosszú távú üzemeltetéshez.
A városvezetés, így a nekünk nyilatkozó Solymos László alpolgármester is, hangsúlyozza: az óvoda nem zár be, sorsáról a vizsgálat elvégzése után dönt a közgyűlés. A szülők ugyanakkor nem értik: miért kell éppen most intézményt váltaniuk, ha – ahogy Szondi Ildikó mondja – a fent említett hiányosságok miatt az óvoda már évek óta halálra volt ítélve, közvetlen balesetveszély pedig sem az ÁNTSZ, sem a szülők által felkért szakértő szerint nincs.

Hull a hó és hózik
A városi pletykák szerint – erről Szabó László és a szülők is beszéltek – egy most nyíló játékteremnek van útjában a Deák Ferenc téri óvoda, ezért takarítaná el a városvezetés, és ezért szűnt meg a Micimackó magánóvoda is. A közbeszéd ugyan kaszinót emleget, de valójában csak úgynevezett első osztályú játékteremről lehet szó, ahol nyerőautomatákat működtetnek. Ilyen egység nem nyílhat meg ott, ahol kétszáz méteren belül oktatási-nevelési intézmény működik.
Ezért igyekeztünk utánajárni, tulajdonképpen mi is történt a Micimackóval.
Takács Zoltán ügyvéd szerint, akinek a gyerekei ide jártak, a város 2005-ben egyik pillanatról a másikra körülbelül a kétszeresére emelte a magánóvoda által bérelt belvárosi lakás bérleti díját. A megemelt bérleti díjat az óvoda nem fizette ki – működött tovább, de a tulajdonos Juhász Ildikó személyében felelősséget vállalt a halmozódó adósságokért. Solymos László alpolgármester erre vonatkozó kérdéseinket ugyan csak részben válaszolta meg, viszont közölte, hogy 2005-ben valóban megemelték a bérleti díjat, de nemcsak a Micimackóban, hanem az egész belvárosban. Ezzel összefüggésben akkor elengedték az óvoda hatmilliós adósságát, de az továbbiakat halmozott fel – Takács Zoltán szerint tízmilliós nagyságrendben. Majd 2007 nyarának végén a működtető alapítvány nem keresett tovább új helyiséget, egyszerűen bezártak, sőt Juhász Ildikó állítólag külföldre távozott. Solymos a bérleti díj mértékére vonatkozóan megjegyzi, hogy a magánóvoda üzleti vállalkozás, ezért úgy kötöttek vele szerződést, mint bármelyik piaci szereplővel; hozzáteszi azt is, hogy a tíznél több magánóvoda mindegyike megoldja valahogy a saját elhelyezését piaci alapon, csak a Micimackó működött önkormányzati bérleményben. Amikor pontos adatok után érdeklődtünk, az alpolgármester egy bizottsági határozatra hivatkozott, amelyet nem találtunk a város honlapján – megjegyezzük, eddig csak a közgyűlés határozatait találtuk meg. Talán a mi hibánk.
Információink szerint – bár a pontos összegnek nyilvánosnak kellene lennie, mégsem az – a Micimackóra ezer és kétezer forint közötti bérleti díjat szabtak ki havonta és négyzetméterenként; ez körülbelül a piaci bérleti díj a belvárosban, ha nem a város által támogatott, úgynevezett „preferált szervezet” kategóriába tartozik a bérlő. Összehasonlításképpen: az óvoda helyére került Biztonságpolitikai Központ – a várostól független, de befolyásos non-profit szervezet – ötszáz forintot, a Biztonságpolitikai Központ helyére költöző helyi MSZP-szervezet – mint egyébként az összes, városházi képviselettel rendelkező párt – negyven forintot fizet.

Hol a piros?
A Micimackó, illetve a Deák Ferenc utcai óvoda tíz méterre van egymástól. Ha egy körzővel kettőszáz méteres kört írunk köréjük, ebbe két olyan hely is beleesik, amelyiknek lehet köze a szerencsejátékhoz, bár Solymos László többször, nyomatékosan kijelentette a különböző televíziókban: nem tud semmiféle kaszinóról. A Kelemen utca 6.-ban, egy felújított üzlethelység felett a Rulett-terem felirat olvasható, a Klauzál tér 1. homlokzatán pedig ez: Virág Kaszinó. Az APEH szerencsejáték-felügyeleti főosztálya szerint ez utóbbira érvényes szerencsejáték-szervezési engedélye is van a Segasoft Kft.-nek – mégsem üzemel. Berta Attila ügyvezetőt sikerült telefonvégre kapni, készségesen válaszolt kérdéseinkre. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan kaphattak engedélyt?
– Nem egyszerűen, két évig tartott – mondja Berta Attila. – Pereskednünk kellett, mert azt mondták nekünk, hogy a védőtávon belül vagyunk. Végül egy szakvélemény döntött: a távolságot nem légvonalban kell számítani, hanem a szabályos közlekedést alapul véve; nem átszaladni a villamossínen, hanem elmenni a lámpáig. Így kerültünk kívül a kétszáz méteren.
– És akkor miért zártak be?
– A magas bérleti díj mellett egyszerűen nem érte meg működtetni a helyet.
A kreatív számítás révén a Virág Kaszinó és a Rulett-terem is kívül került a kétszáz méteren, így egyik hely működtetőjének sem állhatott érdekében óvodákat kidúrni. Külön érdekessége a dolognak, hogy Solymos László szerint a Virág Kaszinó ügyében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal intézkedett, ellenben Berta Attila és az APEH szerencsejáték-felügyeleti főosztálya is a jegyzőt jelöli meg eljáró hatóságként. Annyi biztos, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal adott engedélyt a „kaszinó” felirat elhelyezésére, mivel a helyiségben nem kaszinó, csak játékterem működött.
A gyanú ezzel egy harmadik üzlethelyiségre, a Híd utca 1.-re terelődött, amely bármilyen számítás szerint a védőtávon belül van, ugyanakkor jelenleg hivatalosan nem lehet tudni, ki végez rajta átalakításokat. Az önkormányzat tisztázhatná, játékterem készül-e ott nyitni, mivel erre csak olyan cég jogosult, akinek egyetlen nyilvántartott tevékenysége a szerencsejáték-szervezés. Az ingatlan tulajdonosaként az önkormányzatnak nem nehéz kiderítenie a cég nevét, hiszen feltehetőleg tudja, kivel kötött bérleti szerződést. Az önkormányzati tulajdonra kötött szerződés közérdekű adat. Eddig nem sikerült megszereznünk.

Summa
Ha az eredeti tervet követi a város, tegnap már szünetelt az oktatás az óvodában. A múlt héten a koalíciós partner SZDSZ is kihátrált az intézkedés mögül, Sándor Klára országgyűlési képviselő és Nagy Sándor alpolgármester is nyílt levélben kérte Botka Lászlót, hagyják a tagintézményt működni a tanév végéig. A fegyelmezetten szavazó MSZP-frakcióból kevés hallatszik ki: egyetlen forrásunk szerint a városvezetés azzal nyugtatja a képviselőket, hogy ha létezik játékterem, az nem a városházát, hanem az ÁNTSZ-t manipulálta, és ez ellen a város semmit sem tehet, hiszen az óvoda műszaki állapota védhetetlen. (Ugyanakkor az egész régióra kiterjedő óvodavizsgálatot Békéscsabáról rendelték el, tehát nem kifejezetten egy óvoda ellen irányult.) Solymos László alpolgármester közben arra hívja fel a figyelmet, hogy játéktermet nem lehet addig nyitni, amíg az óvodát ténylegesen meg nem szünteti a közgyűlés, mivel jogi szempontból a helyiség addig oktatási intézmény marad, ha nevelés nem is folyik benne. A magunk részéről azt nem értjük, miért nem hajlandó a város azt a néhány közérdekű adatot és szerződést nyilvánosságra hozni, amely alapján a helyzet megítélhető lenne – ha az ellenük forduló közvélemény valóban árnyékra vetődött.

Ujvári Sándor felvételei

Ezek is érdekelhetnek