Sportnapló

Azért ritka dolog, amikor a sportban a mérkőzéseknek olyan dramaturgiájuk van, mint most a macedóniai női kézilabda Európa-bajnokságon a magyarok összecsapásainak volt. Először is véget ért az olimpia, ahol a negyedik helyezésünkkel nem is szerepeltünk rosszul.

SportPalágyi Béla2008. 12. 11. csütörtök2008. 12. 11.

Kép: Hungary's Agnes Hornyak (R) is challenged by Denmark's Rikke Skov during their Euro 2008 women's preliminary round group A handball match in Skopje December 5, 2008. REUTERS/Ognen Teofilovski (MACEDONIA), Fotó: © Ognen Teofilovski / Reuters

Hungary's Hornyak is challenged by Denmark's Skov during Euro 2008 women's preliminary round handball match in Skopje
Hungary's Agnes Hornyak (R) is challenged by Denmark's Rikke Skov during their Euro 2008 women's preliminary round group A handball match in Skopje December 5, 2008. REUTERS/Ognen Teofilovski (MACEDONIA)
Fotó: © Ognen Teofilovski / Reuters

A játékosok Peking után kifújták magukat, sokan a visszavonulás gondolatával is eljátszadoztak, közben Imre Vilmos személyében új szövetségi kapitánya is lett a csapatnak. Különböző okokból hiányzik Tóth Tímea, Ferling Bernadett, Pigniczki Krisztina, no és húszpercnyi játék után megsérült a csapat egyik erőssége, Vérten Orsolya is. Miközben Bulath Anita, Vincze Melinda nevét tanulgattuk, már ott is várt bennünket az a román válogatott, amelyiknek bőven volt törlesztenivalója velünk szemben – mondjuk éppen egy pekingi fájó vereség ügyében. A nyitó meccsünk nem volt túl szívderítő, ki is kaptunk a románoktól 27-21-re, és sokan már a hazafelé vezető utat keresték a térképen. A következő ellenfél ugyanis az a dán válogatott volt, melyet a nemzeti parlamentje örökös nemzeti értékké szavazott, ráadásul buktunk ellenük olimpiai döntőt is – hatgólos vezetésről!
És ekkor elkezdett épülni a csapatunk: egy sebességi fokozattal feljebb kapcsoltunk, Pálinger Katalin és Görbicz Anita mind többet villantott meg a világklasszisából, jobban játszottunk, lényegesen jobban, mint a románok ellen, vezettünk is a hajrában, de aztán a kétszeres olimpiai bajnok csak kiegyenlített. Hogy mit jelentett mindez? Hát csak azt, hogy Dánia a középdöntőbe jutott, a lányok karikába kapaszkodva táncoltak, a mieink pedig mi mást tehettek volna, mint hogy elkezdtek Franciaország ellen készülődni. Ez volt számunkra az utolsó szalmaszál: ha kikapunk, jöhetünk haza már hétfőn reggel.
És ekkor ismét tovább épült a csapatunk. Igen, ott futtában, a pályán! A fáradt Pálingert felváltotta Herr Orsolya. Micsoda csere volt: Orsi pattogott a kapuban, a franciák pedig, akik Pálingerből készültek, egyszerűen nem tudtak mit kezdeni az új helyzettel. Aztán jött Bulath Anita: akkor, amikor négygólos hátrányban voltunk és a francia lányok már a Marseillaise-t dúdolták, Anita három gólt dobott, helyrezökkentve ezzel csapatunk lelki egyensúlyát. Nyertünk, és a középdöntőbe jutottunk – ahol aztán már akármi lehet.
Ez szép volt, lányok! Látható volt persze, hogy ellenfeleink is a csapatépítés stádiumában vannak, ám az eredmények azt bizonyítják, ezen a téren sem vagyunk lemaradva tőlük. Erről bővebbet valószínűleg Londonban, ahová fél szemmel már valamennyi szakvezető sandít…

Hogy milyen rejtett összefüggések működtetik a magyar labdarúgást, azt én meg nem mondhatom, de talán még egy törzsi varázsló transzcendens képességeit is meghaladná a megfejtés. Itt van mindjárt a Győri ETO FC esete Egervári Sándorral, a honi sikeredzővel. Volt ő az Év trénere, Dunaújváros szent embere, példa, etalon,  amikor pedig Győrbe került, sokan elégedetten hümmögtek: – Így van ez rendjén, a jó stadionhoz, a konszolidált anyagi háttérhez, no meg a jó Tarsoly Csabához ilyen tréner dukál! Volt is dobogós hely, nemzetközi kupaszereplés – mérsékelt égéssel –, aztán, miként a Titanic, úgy süllyedt a 13. helyig az ETO az idei őszön. Egervári egyik estéről a másik reggelre kelve menten rossz edző lett, akitől meg kellett szabadulni, és hozni helyette olyat, akit a kutya sem ismer, de biztos, hogy jobb!
Természetesen nem féltem én Egervárit, tesz egy kört, majd valahol nagy hozsannával ismét pajzsra emelik, sőt, lesz még ő az Év edzője, példa, etalon stb. De hogy mitől – na ezt mondja meg nekem az a bölcs törzsi varázsló! 

Ezek is érdekelhetnek