Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nem csökkent a magyarországi borfogyasztás a GfK napokban ismertetett felmérése szerint. A termelők ugyanakkor aggódnak a közelgő szüret miatt: még nem tudni, mennyi szőlőre lesz szükség az idén.
Megkezdődtek az első szüretek a Balaton-felvidéken, Etyeken és az Alföldön, hiszen a korai érésű fajtákat már le kell szedni írja a Népszabadság. Tolna megyéből ugyanakkor arról tudósít a teol.hu, hogy a termelők még kivárnak a szürettel. Ellentmondásosak a hírek arról is, hogy mennyi lesz a felvásárlási ár, szükség van-e a szőlőre az idén, mennyi bortartalék maradt a tavalyról, s hogy visszafogta-e a válság a borfogyasztást?
Schmidt Győző, a a Pannon Borrégió elnöke szerint 30 százalék körüli felesleg lesz az idén szőlőből, ami lenyomhatja a felvásárlási árakat. Eközben a Népszabadság úgy tudja, hogy 65 forint körül veszik a korai szőlőt – magasabb összegért, mint amire a termelők számítottak.
A legpesszimistábbak azt is megkockáztatják, hogy a magyar szőlőtermelés jövője kerülhet veszélybe nemsokára. A boltokban sok az olcsó importalkohol, amivel a magyar bor nehezen veszi fel a versenyt. A megoldás az lehet, ha az egy főre jutó borfogyasztás növelése helyett a borfogyasztók számának növelésére koncentrál az ágyazat. Ennek egyik eszköze például a jövedéki adó osztrák mintára történő lecsökkentése, de a termelőkön akár az is segíthetne, ha a szüreti dőszakban kedvezményes hitelek állnának a felvásárlók rendelkezésére. Amíg erre nincs lehetőség, az újbor eladásával próbálják gyorsan visszaforgatni a pénzt – így a főszüret idejére valamennyi tőke visszaáramlik.
A GfK Hungária Piackutató Intézet legújabb eredményei szerint nőtt az első félévben a borfogyasztás, méghozzá 5 százalékkal a tavalyi év azonos időszakához képest. A 18 év felettiek fele fogyaszt bort, a lakosság ötöde ráadásul minden héten. Ez optimizmusra adhat okot, ám a felmérésből az is kiderül: a növekedés nem a palackozott boroknak köszönhető – ezek helyett egyre népszerűbbek a műanyagflakonban, kannában árult olcsó, minőséginek éppen nem nevezhető borok.
A magyar termelőknek kedvezhet viszont, hogy az itthoni borfogyasztók az ismert borvidékeket kedvelik a leginkább, s egyre nő körükben a borfesztiválok népszerűsége is. Az utóbbi években kialakulóban van egy tudatos, igényes borfogyasztó réteg, ami derűlátásra adhat okot. Az is kiderült, hogy a lakosságnak egynegyedét alkotják azok, akik fogyasztanak ugyan alkoholt, de bort nem – az ő terepükön még nagy az esélye terjeszkedni a magyar bortermelőknek is.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu