Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A pázsitfűfélék családjába tartozó lágy szárú, egylaki, váltóivarú, egynyári növény. Két méter magasra is megnő, csöves szemtermést hoz.
Porzós virága a növény csúcsán, termős virágjai pedig a levélhónaljakban nőnek, itt fejlődnek ki a kukorica csövei, rajtuk a magokkal. A kukoricának a tenyésztés során fehér, sárga, rózsaszín, piros, sőt kék szemű alfajai is létrejöttek. A kemény szemű fajták termését lisztté őrölve is fogyaszthatjuk. Más az íze és az állaga a takarmánykukoricának, és a puha, főzésre alkalmas csemegekukoricának. A XIX. századtól ismert csemegekukorica édesebb, keményítő helyett több cukrot tartalmaz. Június végétől jelenik meg a piacokon, és augusztus, szeptember végén fejeződik be a szezonja.
Tulajdonságai
A csemegekukorica a kukorica emberi fogyasztásra termesztett változata. Jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát is szolgáltat. 100 g-onként 3-4 g fehérjét, 20 g szénhidrátot, 8-12 mg C-vitamint, de vasat, foszfort, karotint és meszet is tartalmaz.
A csemegekukorica ízét a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, úgynevezett tejes érési állapotában a legnagyobb. Érettebb állapotában már kevesebb benne a cukor, keményebb és kevésbé élvezhető.
Felhasználhatjuk nyersen, főzve, köretnek vagy köretek kiegészítésére, de más zöldségekkel együtt a saláták igen kedvelt kiegészítője is. Beérett állapotban őrölve, lisztként vagy daraként a kukoricás ételek alapanyaga. Élelmes árusok a nyári kukoricaszezonban sokszor takarmánykukoricát próbálnak rásózni a vevőkre, pedig ízben nagy a különbség a két változat között.
Összetétele
A friss kukoricaszemekből 100 gramm 90 kalóriát, a szárítottból 330-360 kalóriát (1300-1400 kJ) adhat. A friss szemek 75% vizet, 3-10 g fehérjét, 4,3 g zsírt, és igen sok, 15-17 g szénhidrátot – egyebek között glükózt, fruktózt és szacharózt-, valamint összetett szénhidrátokat, keményítőt és 1,8-2,8 g növényi rostot tartalmaznak.
A vitaminok közül 140-180 mg A-vitamint lelhetünk benne. Szép sárgás színét nagyrészt béta-karotin-tartalmának köszönheti, ebből jó néhányszor tíz mikrogrammot szállít számunkra.
Van benne továbbá B1- és B2-vitamin. A B1-vitamint akár vidámságvitaminnak is nevezhetnénk, hiányában az ember hajlamos az idegességre, a depresszióra. A kukorica mintegy 1,5 mg niacinja (B3-vitamin) főként olyan kötött formában van jelen, amely az ember emésztőrendszere számára hozzáférhetetlen. Meszes vízzel kezelve azonban - ami nem véletlenül a tortillakészítés fontos lépése is -, a niacin már felvehetővé válik. A B-vitaminok közül kimutatható benne még a pantoténsav, a B6-vitamin - melyre bőrünknek van nagy szüksége, és növeli a nyálkahártyák ellenálló képességét -, a biotin és csekély folsav is.
0-12 mg C-vitamint és kevés, 2 mg E-vitamint is tartalmaz, nyomokban K-vitamin is kimutatható benne.
Az ásványi anyagok közül 6 mg nátrium, 330 mg kálium, 9 mg kalcium, 120 mg magnézium, 250-290 mg foszfor, 80 mg kén említendő.
A nyomelemek közül viszonylag sok, 1,5-2,5 mg vas, 2,5 mg cink, réz és mangán van benne.
1 kg kukoricában 88 g fehérje, 771 g keményítő, 52 g zsír, 20 g szerves só, 10 g rostanyag található.
Élettani hatásai
A kukoricaolaj átlagosan tíz százalékkal csökkenti a vérkoleszterinszintet. Felmérések bizonyítják, hogy a kukoricaliszt, a keményítő rendszeres fogyasztásával csökken a fogszuvasodás előfordulása, illetve súlyossága. Rendszeres fogyasztása csökkenti a rák kockázatát. A kukorica nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett protoáz inhibitorokat, melyeknek rákos elfajulást gátló hatása közismert. Ezt számos állatkísérlet bizonyítja. A szervezet zsíranyagcsere-zavarait is gyógyítja.
A napjainkban egyre gyakoribb narancsbőr (cellulitis) esetén javasolják a kukoricabajusz-tea rendszeres fogyasztását önmagában, illetve más vizelethajtó teákkal (pl. aranyvessző, zsurló, zabszalma, kökényvirág, tövises iglicgyökér) keverve. Cellulitis esetén a combokon, a tomporon, a felkaron nem egyenletes a zsírlerakódás, hanem párnácskák, göböcskék formájában jelentkezik. Ha két ujjunk közé csíptetjük a bőrt, ezek a területek halványulnak el elsőnek, itt tömöttebb a zsírszövet. Ez a jelenség gyakrabban jelentkezik nőkön, rendszerint szülés után vagy azokon, akik fogamzásgátló tablettát szednek. Külső kezelés gyanánt javasolják a bőr rendszeres masszírozását durva vászon vagy frottír mosdókesztyűvel, illetve mosdókefékkel vagy durván őrölt tengeri sóval.
A pattogatott kukorica, híg kukoricadara-kása böjtökből kivezető táplálkozásnál értékes táperő, és a visszamaradt savakat is fel tudja oldani. Téli esték kedvenc eledele lehet olívabogyóval vagy olajos magokkal.
A magas keményítőtartalmú kukoricaszem, a belőle készült liszt és dara a kukoricacsíra-olajjal együtt a diétás receptek nélkülözhetetlen alapanyagai. Ha a kukoricacsíra-olajból reggel éhgyomorra egy kávéskanállal beveszünk, serkenti az epeműködést, tisztítja az epehólyagot. Kiválóan alkalmas gyógynövények olajos kivonatainak előállítására, amit azután akár belsőleg (pl. orbáncfűolaj, ezerjófűolaj) egy-egy kiskanállal, akár külsőleg, nőgyógyászati vagy kozmetikai célokra használhatunk (pl. calendulaolaj). A hidegen sajtolt kukoricacsíra-olaj önmagában is magas vitamintartalmú, értékes anyag, amit gyógynövények hozzáadásával tovább dúsíthatunk.
A kukoricabajuszból készített gyógytea kiváló vizelethajtó. Ödémánál (vizenyőnél), a húgyutak betegségeinél, vesehomok, vesekő és hólyaghurut esetén, valamint reumánál, köszvénynél előszeretettel isszák. Az összes említett betegség esetén 2-3 óránként ajánlatos egy evőkanállal bevenni ebből a teából.
Teakészítés: 1 púpozott teáskanál kukoricahajat 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig állni hagyjuk, nem édesítjük.
Gyakran keverik más vizelethajtó drogokkal is, például zsurlóval, aranyvesszővel, tövises iglicgyökérrel, kökényvirággal, zabszalmával. Kisgyermekek ágyba vizelése esetén is hatásos. A kukoricamagból kinyert keményítőt hintőporok és púderek, tabletták előállítása során úgynevezett gyógyszer-technológiai segédanyagként is hasznosítják.
Puliszka (népi ételrecept)
Hozzávalók: 3-4 ek. kukoricadara (személyenként)
Elkészítés: vizet forralunk. Ha forr, beleöntjük a kukoricadarát, és állandó keveréssel csomómentesre keverjük. Félkemény állagúra főzzük. Hasznos 10-15 percig fedő alatt puhulni hagyni. Tányérba adagolhatjuk, és tovább ízesíthetjük.
Balog Béla
Forrás: Diéta és Fitnesz
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu