Tudomány

Számos betegség forrása lehet a pajzsmirigy rendellenes működése, éppen ezért fontos annak megismerése, hogy az általa termelt hormon miként hat az ember szervezetére. Ebben léptek előre nagyot az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének kutatói egy ötletes fejlesztésnek köszönhetően.
Május közepén jött a hír, hogy egy magyar bűnszervezet tagjai több mint egymilliárd forint értékben loptak el antik térképeket francia könyvtárakból. Merthogy a térkép értékes, akkor is, ha a területet, amit ábrázol, már régen oda-vissza felfedezték.
Egymillió állat- és növényfaj kihalását helyezi kilátásba a—közeljövőben az az 1800 oldalas jelentés, amelyet három év alatt 145 ország 390 szakértője állított össze az ENSZ megbízásából.
Zsenik vagy gyerekek? – a kérdés ez is lehetne, ám a kettő nem zárja ki egymást. Magzati állapotban még nem tudni, kiből milyen ember válik, de a Föld lakói közül akad néhány, akire már gyerekként felfigyel a világ.
Még akkor is betonozták a franciák bevehetetlennek tartott erődrendszerüket, amikor a németek 1940-ben Belgiumon keresztül megkerülték, és hátba támadva a szövetséges csapatokat, félmillió foglyot ejtettek. Napjainkban egyre több turista veszi be a híres Maginot-vonalat; a megnyitott szakaszok áprilistól októberig látogathatók.
Mintegy kétszáz évig lapult Thomas Jeffersonnak, az Egyesült Államok egykori elnökének hagyatékában az a titokzatos kód, amelyet egészen mostanáig nem sikerült megfejteni. A titkosírás egyszerű, mégis annyira ügyes, hogy számítógépre volt szükség a dekódoláshoz.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.