Egymillió állat- és növényfaj kihalását helyezi kilátásba a—közeljövőben az az 1800 oldalas jelentés, amelyet három év alatt 145 ország 390 szakértője állított össze az ENSZ megbízásából.

Egymillió faj is eltűnhet a Földről!

Soha ennyi faj nem volt veszélyben az emberiség történetében. Ha valaki azt gondolja, nem is olyan nagy a baj, marad még 9 millió faj, az téved. A fajok kipusztulása ugyanis nem csupán annyit jelent, hogy kevesebb természeti szépségben gyönyörködhet az ember, hanem azt is, hogy mindez a saját létének az alapjait roncsolja.

A kihalásokkal ugyanis a földi élet egymással szorosan összefüggő hálózata zsugorodik, ez pedig az ember jóllétét is veszélyezteti. A biológiai sokféleség csökkenése miatt az 2015-ös New York-i klímacsúcson meghatározott célok – a szegénység és az éhezés elleni küzdelem, az ivóvizek, a városok, az éghajlat, az óceánok és a szárazföldek állapotának a javítása – négyötödének a megvalósítása veszélybe került.

A természet csodálatos: az aldabrai fehértorkú guvat 136 ezer évvel ezelőtt kihalt – most egy hozzá nagyon hasonló új faj alakult ki a szigeten
forrás: Wikipédia

A kihalást előidéző természetátalakítás soha nem látott akkora mértéket, mint manapság, áll a tanulmányban. Néhány példa: a honos fajok egyedszáma bő évszázad alatt 20 százalékkal csökkent. A kétéltűek 40 százaléka, a korallok és a tengeri emlősök egyharmada veszélyeztetett.

S hogy mekkora gazdasági károk keletkezhetnek az előre jelzett kipusztulások által? Például a beporzók eltűnése a mezőgazdaságból évente 577 milliárd dollár értékű termés kiesésével járna. Az ugyancsak kihalást okozó túlhalászatra jellemző, hogy manapság mindössze a tengerek 7œ százalékát használja az ember fenntartható módon, a következő évek szaporulatát is figyelembe véve. Aœtengereken a műtrágya szennyezés miatt máris 400 halott zónát azonosítottak, amelynek összmérete 245 ezer négyzetkilométer, vagyis megegyezik Nagy-Britanniáéval.

Az egyedüli megoldás a jelentés szerint csakis a jelenlegi gazdasági és pénzügyi rendszer átalakítása lenne.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.