Keszonkamrával a gyógyulásért

Ha nem találunk hatásos gyógymódot egészségügyi problémánkra, gyakran új módszerek felkutatásába fogunk. Az utóbbi években itthon is egyre több, világszerte működő megoldás áll rendelkezésre a különböző betegségek kezelésére, a gyógyulási folyamatok elősegítésére. A túlnyomásos oxigénterápia is ezek közé tartozik.

Vény nélkülCsóli Virág2009. 09. 23. szerda2009. 09. 23.

Fotó: Bodó Gábor +36209721414

Keszonkamrával a gyógyulásért Fotó: Bodó Gábor +36209721414

Nyugat-Európa legtöbb országában ez a gyógyítási mód már évtizedek óta elterjedt, míg itthon csak néhány éve nyitották meg az első hiperbár (HBO) kamrát, amely 2005 óta működik. A túlnyomásos orvoslásról, a kamra működéséről és a módszerrel kezelhető betegségekről kérdeztük dr. Máté Attilát, a Baromedical Zrt. operatív igazgatóját, valamint dr. Gőbl Anna orvos-igazgatót.

Mit jelent a túlnyomásos orvoslás?
Dr. Máté Attila: – A budapesti Hiperbár Centrumban alkalmazott túlnyomásos oxigénterápia radikálisan felerősíti a természetes gyógyulási folyamatokat a szervezetben. A kezelés alatt betegeink egy speciális kialakítású (ún. keszon-) kamrában, a normál légköri nyomásnál másfélszer-kétszer nagyobb nyomáson orvosi tisztaságú (100%-os) oxigént lélegeznek be. A kamrában mesterségesen megnövelt nyomás hatására a beteg vérében az oldott oxigén szintje a normál értéknek akár a hússzorosára is nőhet. Ez nem csak a vérben, hanem más testnedvekben – vérplazmában, nyirokban, az ízületi, valamint az agyat és a gerincvelőt körülvevő folyadékban – is megnöveli az oxigénkoncentrációt. Ezáltal a csökkent vérellátású vagy vérrel egyáltalán el nem látott szövetekbe is eljut, elősegítve ezzel például új vérerek, kapillárisok képződését és a károsodott funkciók reparációját.

A terápia mely betegségek gyógyulását segítheti elő?
- M. A.: – Elsősorban olyan krónikus betegségeket tudunk gyógyítani, melyeket az elégtelen mikrokeringés okoz, ilyen például a cukorbetegek lábszárfekélye vagy a nehezen gyógyuló égési sebek. Másodsorban a lassú gyógyhajlamú szövetek károsodásának kezelésére alkalmazzuk a terápiát, csonttörés, izomszakadás, zúzódás vagy például egy baleset során keletkezett belső lágyrész-sérülések esetében. Eredményesen segítünk bizonyos neurológiai kórképekben – mint például agyvérzés utáni rehabilitációkor, zajtrauma okozta akut fülzúgás esetén – is, ahol a helyi szöveti oxigénhiány váltotta ki a sejtek funkciózavarát.

Mielőtt a páciens elkezdi a terápiát, a centrum orvosai állapotfelmérést végeznek. Mi mindent vizsgálnak ilyenkor?
- Dr. Gőbl Anna: – A páciensek már kivizsgált és többnyire a standard kezeléseken túljutott állapotban kerülnek a Hiperbár Centrumba. Ezért az állapotfelmérésen nem az alapbetegséget kell kivizsgálnunk – hiszen a diagnózist már korábban, más egészségügyi intézményben felállították –, hanem azt, hogy az adott kórállapot esetében használna-e a hiperbár oxigénterápia, illetve van-e olyan egészségi körülmény, amely ennek pozitív hatását csökkenthetné vagy akár kockázatot jelentene a páciens számára.

Melyek lehetnek azok a kizáró tényezők, amelyek meglétekor nem javasolják a kamra használatát?
- G. A.: – Tartósan ellenjavallt a HBO-kezelés  terhesség, magas láz, illetve bizonyos betegségek, például homloküreg-gyulladás idején, illetve bizonyos gyógyszerek – egyes kemoterápiás vagy alkoholizmus elleni szerek – szedésekor.

Hogyan zajlik a kezelés és mi történik az emberi szervezetben a terápia során?
- G. A.: – A konzultáció és az alkalmassági vizsgálat elvégzése után a páciensek helyet foglalnak a 18,5 tonnás, tengeralattjáróhoz hasonlító, számítógép-vezérelt hiperbár kamránkban, ahol 12 beteg egyidejű kezelésére van lehetőség. A terápiát minden esetben a hiperbár orvos vezeti, aki a betegekkel együtt  „merülve” felügyeli állapotukat a kamratérben. A kamraajtó bezárása után megkezdődik a lassú nyomásnövelés, melynek során a pácienseknek – a korábban begyakorolt módon – nyomáskiegyenlítést kell végezniük. Mintegy 15 perc után a kamra nyomása eléri a terápiás szintet. Ekkor a betegek az orvos segítségével felveszik a légzőmaszkot, melyből orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek, meghatározott időnkénti rövid szünetek betartásával. A terápiás idő leteltével megkezdődik a nyomás lassú visszacsökkentése, melynek során a nyomáscsökkenés a fülekben magától kiegyenlítődik. A kezelés minden esetben orvosi kontrollvizsgálattal zárul.

A terápia időtartama nyilván egyéntől függő, de átlagosan mennyi idő szükséges az állapot javulásáig?
G. A.: – Vannak egyszeri kezeléssel már javítható kórállapotok, például az akut szén-monoxid mérgezés, vagy műtét közben keletkezett gázembólia. A betegségek többségébenviszont egymás utáni napokon napi egyszer, kúraszerűen kell a terápiát alkalmazni. Súlyos esetben, például lábszárfekélynél, akár 15-20 kezelésre is szükség lehet.

Mennyire költséges a kezelés?
- M. A.: – A Baromedical Zrt. magán-egészségügyi intézményként működik. Sajnálatosan az OEP még nem finanszírozza ezt a nagy értékű infrastruktúrát és különlegesen képzett szakszemélyzetet igénylő kezelést. A hiperbár terápia díja 30 ezer Ft óránként. A páciens kórállapotától függően a leggyakrabban két kezelési típust, 1,5 és 2,5 órás hosszúságút alkalmazunk. Kapcsolatban állunk több alapítvánnyal is, melyek pácienseink kezelési díjainak finanszírozásában jelentős segítséget tudnak nyújtani, de ezt kiegészítve cégünk is számos kedvezményt ad betegei részére.

Forrás: Diéta és Fitnesz

Ezek is érdekelhetnek