Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, takarékoskodunk vízzel-árammal, igyekszünk minél kevésbé megterhelni a környezetünket. De mi történik, ha étteremben, kávézóban élvezzük az ízeket? Létezik egy kis csapat, amelyik azután nyomoz, mennyire zöldek a vendéglátóhelyek. A nevük: Felelős Gasztrohős.
Kép: Feleös gasztrohösök felelős gasztrohősök felelos gasztrohosol 2013.06.24. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu
Pár éve a természetbarátok nyári táborában találkozott négy fiatal. Különböző szakterületeken dolgoznak, ám közös „szerelmük” a környezetvédelem. Először internetes oldalt készítettek Zöldsarok né¬ven, később már nem csak összegyűjtögették, de szervezték is a zöldprogramokat, végül pedig alapítványt hoztak létre Ökolúció néven. Egy jóleső vacsora után, tele hassal jött az ötlet: fel kellene térképezni azokat a vendéglátóhelyeket, ahol nem csak a profitra, de a környezettudatosságra is figyelnek. Így 2012 januárjában útnak indították a Felelős Gasztrohőst.
A csapat két meglepően fiatal lánytagjával – munkából jönnek, bringával közlekednek – természetesen egy „zöld” kávézóban találkozunk. Internetes naplóban teszik közhírré a tapasztalataikat. Dr. Horvátth Sarolta, Varga Judit, Molnár Bálint, Szűcs Róbert sorra járják a vendéglőket, kávéházakat, pékségeket. Szigorúak: hosszú listát állítottak fel, milyen szempontoknak kell megfelelnie, hogy a vendéglátóhely zöld legyen. Először is megnézik, hogyan kezelik a hulladékot, miként takarékoskodnak a vízzel és az árammal, mekkora hangsúlyt fektetnek a higiéniára. Vizsgálják, mennyire vannak tisztában a felelősségükkel, hiszen nagy hatást gyakorolnak a környezetre. Lényeges az is, honnan szerzik be az árut: sokat utaztatják vagy a közelből hozatják. De maga a termék is nagyító alá kerül: az előállítása mennyiben rongálta a környezetet? Ha a vendéglátóhely átment a rostán, matricát kap, amit az ajtóra ragasztva hirdetheti: fontosnak tartják a környezetvédelmet a gasztronómiában is. No meg dicsérő szavakat is kapnak a Gasztro¬hősök internetes naplójában, ami a kuncsaftok becsalogatása szempontjából sem elhanyagolható. De a vendég feje sem fájhat: jót evett, s még a környezetet sem terhelte meg.
A Gasztrohősök elsődleges célkitűzése a szemléletváltás: ne csak az éttermek, de az otthonok is „zöldüljenek”. Ehhez sok hasznos tippet, tanácsot adnak az olvasóknak, miként lehet a háztartásuk kevéssé környezetszennyező. Találkozókat, piknikeket szerveznek, ahol az éttermek vezetői megoszthatják egymással a tapasztalataikat. Álmuk, hogy zöld főzőtanfolyamot is indítsanak: a segítő séf már megvan, csak a részleteket kell még kidolgozni.
– Otthonról hoztam a természet igazi szeretetét, mindig szem előtt tartottuk, hogy ne pazaroljunk, figyeljünk a környezetünkre – meséli Sarolta, s mindez Judit számára is magától értetődő. A Felelős Gasztrohős nekik „csak” hobbi, amit viszont nagyon komolyan vesznek. Nem teszik hiába: tevékenységüket tavaly díjjal is honorálták, a környezettudatos nevelésért kaptak kitüntetést. De a legnagyobb sikerként mégis azt könyvelik el, ha szaporodnak az éttermek ajtóin a Felelős Gasztrohős-matricák.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu