Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Levél még nem futott be akkora karriert, mint a salátáé. Jótékony étrendi hatását már az ókorban felfedezték, a mediterrán térségben leginkább nyersen ették. Az általánosan elterjedt recept szerint sózták, majd ecettel, olajjal és fűszerekkel ízesítették. Európa északi felében évszázadokon át főzve fogyasztották, ez volt a módi még a második világháború után is. (Gyerekkoromban mosogatórongy-főzeléknek neveztük e nem éppen fogunkra való ételt.) Kár volt a tüzelőért, hiszen a saláta nyersen igazán üdítő és teljes értékű: vitaminokban és ásványi sókban gazdag, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaz, s mint rostban bővelkedő zöldség, kitűnő hatású az emésztőrendszerre. Napjainkban a nyers fogyasztása dívik, de a salátalevesek is a reneszánszukat élik.
A legtöbb salátaféle érzékeny. A gyengébb minőségű talajon is megterem, a szermaradványokra azonban kényes. Sekély gyökérzete miatt érzékeny a víz- és tápanyagellátásra is (főként a nyári időszakban), és fogékony a talaj nagy sótartalmára (ami például a rendszeres és nagy adagú műtrágyahasználat során alakulhat ki). A nitrogén és a saláta immár elhíresült kapcsolatáról fontos tudni, hogy a nitrogén túladagolásának hatására a salátában is megemelkedhet a nitráttartalom, ami leginkább a csecsemőkre lehet veszélyes. (Megjegyezzük, hogy ez főleg a hajtatásban, ott is a fényszegény időszakban fordul elő, amikor a vontatottabb fehérje-előállítás miatt a nitrát-nitrogén nem tud maradéktalanul beépülni, és felhalmozódik a növényben.)
Napjaink gazdag salátaválasztékából ezúttal csak a nyáron is termeszthetőket említjük. Ezek egyike az ovális római saláta, ami nyáron jól pótolhatja a fejes salátát. De a ropogós levelű jégsalátának is létezik nyári változata. A batávia saláta, amelynek megjelenésében a fejes- és a jégsaláta tulajdonságai ötvöződnek, egész éven át termeszthető, és egyre kedveltebb Európában.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu