Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Megunhatatlan zöldségfélénk a saláta, már csak változatai révén is (például fejes- és jégsaláta, továbbá római, galambbegy, áttelelő saláta, batávia). Amelyek küllemben, színben, állagban különbözhetnek ugyan egymástól, de valamennyi vitaminokban és ásványi sókban gazdag, sok rostot és kevés kalóriát tartalmazó, az emésztőrendszerre kitűnő hatású, üdítő táplálék.
Noha vannak már nyáron is sikerrel termeszthető fajtái (amelyek nem szöknek magszárba), szabad földön mégis a tavasz és az ősz a termesztés jellemző ideje. Előnye, hogy rövid tenyészidejű, így előveteményként hasznosíthatjuk. Jó tudni azonban, hogy érzékeny a növényvédőszermaradványokra, illetve a talaj nagy sótartalmára (ami egy eredendően egészséges talajban a rendszeres és nagy adagú műtrágyázás hatására alakul ki). Ezért is fontos minden olyan termesztési fogást bevetni, amely minimálisra csökkenti a műtrágya- és vegyszerhasználatot.
A saláták a talajra nem kényesek, tápanyagigényük közepes, ideális számukra, ha az előző évben szerves trágyázott földbe kerülhetnek.
Ha műtrágyára kényszerülünk (hogy szép nagy salátafejek fejlődjenek), semmiképpen ne lépjük túl a négyzetméterre kijuttatandó előírás szerinti mennyiséget. A palántákat lehetőleg 120 centi széles ágyásokba ültessük, ágyásonként három sorban. (Így oldalról végezhetjük az ápolási munkákat, nem kell a sorok közé lépnünk, elkerüljük, hogy taposással tömörítsük a talajt, ami nem tenne jót a növénynek.) Sortávolságnak 40 centit válasszunk, tőtávolságnak 25-30 centit. Ez nagyobb ugyan, mint az átlagos tenyészterület, de minthogy szellősebben állnak a tövek, kevésbé betegszenek meg. A palántaültetés során fontos, hogy a kis növények kissé magasabbra kerüljenek a talaj szintjénél, mert így csökken a talajról való nedvesedés, fertőződés veszélye. Mivel viszonylag kicsi a gyökérzete, szárazabb viszonyok között gyakoribb és kisebb adagú öntözést igényel. Ügyeljünk, hogy a fejek közepét ne érje víz, mert megbetegedhetnek.
Gyakorlati tapasztalat, hogy a római saláta kevésbé érzékeny a betegségekre, mert a függőlegeshez közelebb álló leveleiről jól lefolyik a víz. A vöröses színű saláták is ellenállóbbnak bizonyultak, szemben a zöldekkel, illetve sárgászöldekkel.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu