Zöldföld

Menedék, s egyben paradicsom ez a hely a Tisza mellett, ahol állat és ember jól megfér egymással, s a természettel egységben éli mindennapjait.
Elvágyódás, természet, egyszerűség, kiútkeresés, önmegvalósítás. Ezek a kifejezések kavarognak bennem egész nap, miközben a Szekszárd melletti Sötét-völgyben szemlélődöm, beszélgetek az immár ötödik Gyüttment Fesztiválon.
Látványosan omlott össze idén a szúnyoggyérítés. Pénz ugyan van rá, az eredmények mégis szerények. A kudarc okát a döntéshozók a csapadékos májussal, majd a forró júniussal magyarázzák, ám az okot sokan a kémiai gyérítés erőltetésében látják.
Legalább olyan kemény dió a táplálkozásunkat megreformálni, mint a gyógyszerlobbival szembeszállni – ez Szendi Gábor klinikai szakpszichológus tapasztalata. A szakíró nézetei megosztják a szakmáját és a nagyközönséget is. Egyik pszichológiai társaságnak sem tagja, a Magyar Természetgyógyászok Szövetségétől viszont díjat kapott az egészségügy területén végzett tényfeltáró, oknyomozó és szemléletváltoztató munkásságáért.
Szívószál, autógumi, palack, fogkefe, lámpatest. Mi bennük a közös? Az, hogy részben-egészben műanyagból készülnek. Többségük készülhetne másból is, ám előállításuk így a legkényelmesebb. Azt nem írom, hogy a leggazdaságosabb, hiszen használatuk után hulladékká válnak, ennek a felszámolását pedig nem szokták a költségekhez számolni.
Csak komótosan! – erre biztat a Slow Living (Lassú élet) mozgalom, amely már 140 országban vert gyökeret. Egerben piacot szerveznek a lassítás hívei, a fővárosi Gourmet Fesztiválon pedig ízórákat tartottak diákoknak. Piacozás közben Szekeres Diánával, a mozgalom hazai vezetőjével beszélgettünk.
Mind gyakrabban hallunk arról, hogy az ember tevékenysége nyomán tömeges kihalási hullámot élünk át. A tömeges kihalás azonban az élővilág történetében nem példa nélküli. S bár a korábbiak is különlegesek voltak, a mostani több szempontból más minden eddiginél.
Pert nyertek a földtulajdonosok, akik az Albertirsa és Kecskemét között építendő 400 kV-os magasfeszültségű távvezeték módosított nyomvonala ellen tiltakoztak és tiltakoznak ma is. Lapunk 2018. 1. számában írtunk először az ügyről, amelynek még nincsen vége.
Júniusi estéken, nem sokkal naplemente után, egy órán át biztosan gyönyörködhetünk a szerelmesek táncában. A fényt a luciferin biztosítja, amely a levegővel érintkezve fénysugárrá válik.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.