Zöldföld

Százesztendős a gyakorlati természetvédelem Magyarországon. Hazánkban ez a dátum összefonódik a hazai madárállomány féltő óvásával. Gulyás József (1872–1954) kócsagőr kis-balatoni ladikba szállásával. Jubileumi esztendőt ünnepel tehát a hivatásos zöld szakma. Mártsuk is tintába a lúdtollat, hadd kapjon szárnyra idei első témánk!
Amikor Takács Márton fiatal kutató a sopronhorpácsi kastélyparkba készült, hogy felmérje az ottani famatuzsálemet, még nem volt autója, ezért busszal utazott Győr-Moson-Sopron megyébe. Az egykori iskolaigazgatót kellett megkeresnie, akihez azonban csak egy cím vezetett. A kutató becsöngetett, a bácsi kiszólt: „Nem veszek semmit!” Csengetett még egyszer: „Mondtam már, hogy nem veszek semmit!” Harmadjára sikerült is bemutatkoznia. „Maga az, aki a fákat jött kutatni? Nem egy fiatalembert képzeltem a famatuzsálemek kutatójának.” Ez csak egy a 11 éven át tartó terepi munka sok szereplője és története közül. Kiderült, korántsem a kutyák a fő ellenlábasai a dendrológusnak, és az is, hogy miért olyan különleges a balkányi óriás mamutfenyő.
Nagy múlttal büszkélkedhet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Ferenc József magyar király 1870-ben ellenjegyezte a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapító okmányát.
Ez alkalommal Vas megye délnyugati sarkában járunk képzeletben. Erdőkkel és ligetekkel tarkított vidéken. Hazánk nyugati kapujának védelmére hajdan őrállókat telepítettek honfoglaló őseink. Innen ered a táj neve.
Online kampányt indított az ökocímke fontosságáról az Agrárminisztérium. Célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatos vásárlás jelentőségére.
HIRDETÉS – Ha szelektíven gyűjtöd a hulladékot, különösen szembetűnő lehet, hogy milyen sok műanyagot használsz nap mint nap. Bár eleinte a környezet védelmében kezdték el használni az elefántcsont és más állati eredetű anyagok helyettesítéseként, az elmúlt 100 évben elhatalmasodott a műanyagtermelés, és a bolygónkra az egyik legnagyobb veszélyt jelentő termék lett.
Hagyományosan minden esztendőben – a Magyar Haltani Társaság kezdeményezésére és szervezésében – a nagyközönség megválasztja az Év Halát.
HIRDETÉS – Átlagosan 7-10 százalékkal, a legelkötelezettebbek esetében akár 15-30 százalékkal is csökkenthető egy háztartás energiafogyasztása költséges beruházások nélkül, csupán odafigyeléssel. A GreenDependent Intézet EnergiaKözösségek programja már tizedik éve nyújt szakmai segítséget kisebb közösségeknek, hogy tudatosan hatékonyabbá tegyék energiafelhasználásukat, költségeik mellett karbonlábnyomukat is csökkentve ezzel. Az E.ON Hungária Csoport támogatásával megvalósuló magyar program nemrég a rangos Európai Fenntartható Energia Díjat is elnyerte.
„A légteret az ember szennyezte be. Neki kell megtisztítania is!” – írta Jócsik Lajos (1910–1980) népi író, az első magyar nyelvű környezetvédelmi témájú mű, Az öngyilkos civilizáció szerzője 1971-ben.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.