Zöldföld

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság őrzi tovább értékeit. Munkatársai 2022 áprilisának végén ritka vendégre, vörös ásólúdra bukkantak a Kis-Sárréten.
Szürke pernye. Megfeketedett hüllő, üszkös csigaház és hamuvá lett nádszál. A fényképekről a 2019-es tűz pusztítását nézem Pest megye keleti tájékán.
Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Ez a jelmondata a Földanya nemzetközi napjának, melyet 2009 óta Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére április 22-én tartunk, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet bolygónk védelmére. Nemcsak tudósok, hanem civilek is keresik a hatékony megoldásokat a környezetvédelmi problémákra: mit tegyünk a rengeteg műanyag szeméttel, hogyan kezeljük a globális felmelegedést, miként védjük meg az esőerdőinket? A számos terv közül választottunk ki néhány érdekességet.
Magyarország hittel vallja természet adta örökségét. Mert aki tiszteli értékeit, az látja a szépet, ami világát körülöleli.
Takáts Gyula (1911–2008) a berek nagy lantosa volt. A Nyugat folyóirat harmadik nemzedékének jelese. Ihletét a pannon tájból nyerte.„Berek fölött gomolygó vak homok” szállt akkor, amikor Szülőföldem című versét írta a „széptájú Somogyról”.
Dosztojevszkij szerint az ember csak nyűgeit szereti számon tartani, az örömeit nem. Meglehet. Ha így is van, e szabályt kivételként erősíti a Nemzeti parkok nagykönyve 10. Pazar külcsínre, gazdag belbecsre lel benne az olvasó.
„Nevelésünket, a szerint, amint bajaink diagnózisa diktálja, egyszerre kell modernné, magyarrá és hatékonnyá tennünk.” Karácsony Sándor (1891–1952), a neves pedagógiai író mondta ezt 1943-ban. A népi írók legendás szárszói konferenciáján elhangzottak manapság is időszerűek.
A szo­cia­lizmusban meggyérült a Festetics hercegek egykori bivalyállománya, s majd később, a rendszerváltáskor is újra veszélybe került.
A királyi múlt emlékezetét vigyázza Gödöllő központja. A település határa azonban a nemzeti értékőrzés otthona is.
„A túzok (Otis tarda) Európa legnagyobb testű madara. Egyes kakasok súlya ősszel elérheti a 22 kg-ot. A tú­zok kétségtelenül egyike legértékesebb védett madárfajainknak....„
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.