Zöldföld

Leárazásokkal csalogatnak, divathóbortokkal nógatnak vásárlásra a plázák. Ha a pénztárcánk engedné, havonta lecserélhetnénk a ruhatárunkat. A túlzott divatozás azonban környezetszennyező – figyelmeztetnek a fenntarthatóság hívei.
Kezdi belátni az emberiség, hogy a fák, az erdők megőrzése, gyarapítása létkérdés számára.
Megvásárolt, ám soha fel nem vett ruhák, az újabb modell bevezetéséig használt kütyük, hűtőben nyálkásodó virsli. A pazarlások közül is a legelgondolkodtatóbb az élelmiszereké, ami súlyos etikai kérdést is felvet: amíg mi a fölöslegben dúskálunk, másnak nem jut.
Menedék, s egyben paradicsom ez a hely a Tisza mellett, ahol állat és ember jól megfér egymással, s a természettel egységben éli mindennapjait.
Elvágyódás, természet, egyszerűség, kiútkeresés, önmegvalósítás. Ezek a kifejezések kavarognak bennem egész nap, miközben a Szekszárd melletti Sötét-völgyben szemlélődöm, beszélgetek az immár ötödik Gyüttment Fesztiválon.
Látványosan omlott össze idén a szúnyoggyérítés. Pénz ugyan van rá, az eredmények mégis szerények. A kudarc okát a döntéshozók a csapadékos májussal, majd a forró júniussal magyarázzák, ám az okot sokan a kémiai gyérítés erőltetésében látják.
Legalább olyan kemény dió a táplálkozásunkat megreformálni, mint a gyógyszerlobbival szembeszállni – ez Szendi Gábor klinikai szakpszichológus tapasztalata. A szakíró nézetei megosztják a szakmáját és a nagyközönséget is. Egyik pszichológiai társaságnak sem tagja, a Magyar Természetgyógyászok Szövetségétől viszont díjat kapott az egészségügy területén végzett tényfeltáró, oknyomozó és szemléletváltoztató munkásságáért.
Szívószál, autógumi, palack, fogkefe, lámpatest. Mi bennük a közös? Az, hogy részben-egészben műanyagból készülnek. Többségük készülhetne másból is, ám előállításuk így a legkényelmesebb. Azt nem írom, hogy a leggazdaságosabb, hiszen használatuk után hulladékká válnak, ennek a felszámolását pedig nem szokták a költségekhez számolni.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.