Mint arról már lapunk is hírt adott, felfedezték és megmérték hazánk legmagasabb fáját: e megtisztelő címmel a Somogy megyei Iharosberényi Erdészet termetes fenyője dicsekedhet.

Égig érő óriások

A több mint 51 méteres duglászfenyő (Pseudotsuga menziesii) szálegyenes törzsű, gyorsan növő, hatalmas, kúpos koronát nevelő örökzöld fenyőféle, amely Észak-Amerika nyugati partvidékén (Kaliforniában) honos. Büszkék lehetünk rá, ám jó, ha tudjuk, hogy vannak ennél nagyobb fák is a világon – több mint kétszer akkorák.

Földünk legmagasabb fái az örökzöld mamutfenyők (Seqouia sempervirens) soraiból kerülnek ki, közöttük nem ritkaság a százméteres, koruk az 1500–1800 évet is elérheti. Gyorsan nőnek és szintén kúp alakú koronát nevelnek (tűleveleik a mi tiszafánkéhoz hasonlítanak), kérgük vastagsága a 30 centit is elérheti. Ez idő szerint a csúcstartó a Kaliforniában magasodó Hyperion a maga 115,6 méterével. (Pontos helyét titkolják, nehogy a legekre utazó turisták megzavarják a környékét.) Sherman tábornok fája (képünkön) „csak” 83,8 méter magas, ám ez a legnagyobb térfogatú fenyő: 1487 köbméterre becsült terjedelmével a világ legnagyobb élő szervezete cím birtokosa. Legnagyobb átmérője (a törzs alján) 11 méter (a kerülete 31), legvastagabb ágának átmérője kétméteres. Származására nézve óriás mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum), s az amerikai polgárháború legendás tábornokáról, William Shermanről kapta a nevét.

S ha már a legeknél tartunk, adjunk helyet a világ legöregebb fájának is. Ez idő szerint a legvénebb az „Öreg Tjikko” lucfenyő – „aki” élő szemtanúként a legtöbbet mesélhetne a múltról –, amely Svédország egyik hegyén álldogál. Korának szénizotópos meghatározása szerint már bizonyosan betöltötte a 9550. évét.

FOTÓ: MLADEN ANTONOV, AFP

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.