Létrejöttének negyedszázados évfordulóját ünnepli a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI). Az intézmény munkatársai Rácz András államtitkár részvételével 2022. november 9-én emlékeztek az eddig eltelt huszonöt esztendőre a Szentendrei Skanzenben. Az intézmény születésekor 1997. november 28-at mutatott a naptár.

Évforduló északon

„A térség legfőbb látványossága a természeti szépségekben és történelmi értékekben gazdag Duna-kanyar„ – írta A természetvédelem története Magyarországon című könyvében Rakonczay Zoltán (1929–2018). Majd így folytatta a neves szakember: „A nemzeti park három területegységből áll, melynek legnagyobb része a Dunától délre fekvő Pilis-hegység, a folyótól északra elterülő Börzsöny, valamint az Ipoly völgyének Hont és Balassagyarmat közé eső legértékesebb szakasza.” Hozzátehetjük: a Natura 2000 hálózattal átszőtt működési területén található nyolc tájvédelmi körzetet és harmincnégy természetvédelmi területet egy Európa Diplomás Terület és egy bioszféra-rezervátum is gazdagít.

Ezt a zöld birodalmat óvja a Füri András vezette nemzeti park. Az igazgató, ahogy mondani szokták: „régi motoros”. Szüksége is van a rutinra és a tapasztalatra. Ebben az időszakban ugyanis kollégáival több ezer hektárnyi védett természeti területen javítják a természetőrzés feltételeit. Két operatív program keretében ötmilliárd forint fejlesztési támogatásból gazdálkodva. A főváros közelsége miatt nagy társadalmi érdeklődést élvező igazgatóság e források jelentős részét – mintegy 2 milliárd forintot – a természetvédelmi bemutatás infrastruktúrájának fejlesztésére fordította.

E számottevő fejlesztések eredményei megfelelő fellépés és strázsa nélkül nem lennének fenntarthatóak. Ezért is fontos, hogy az igazgatóság szervezetében működik az egyik legnagyobb létszámú őrszolgálat, harminckilenc fővel. Szükség is van rájuk, hiszen a Természetvédelmi Őrszolgálat feladata folyamatosan szaporodik. Új kihívásokkal szembesülnek. Ilyen a védett természeti területeket érintő törvénytelen hulladéklerakás, az egyre gyakoribb vegetáció tüzek, a védett állatok pusztítása mérgezéssel, a védett növények engedély nélküli gyűjtése, az illegális terepmotorozás és quadozás, az engedély nélküli fakitermelések vagy a régészeti lelőhelyek ­őrzése.

Mind bonyolultabb környezetben kell helytállniuk. Ez azonban nem szab gátat annak, hogy a szektor felszálló ágban legyen. Hiszen az utolsó évtized sosem látott sikert hozott a nemzeti parkok életében. A Duna és Ipoly tájékán is. Mindezt jól érzékelteti, hogy északon is szépen nőtt a látogatószám. Megerősödött a térségben az ökoturizmus. Ezt szolgálja a dunaipoly.hu honlap mellett az is, hogy Cincér címmel az igazgatóság félévente kiadványt is megjelentet. Az újság ingyenes: megtalálható bemutatóhelyeiken, nagyobb rendezvényeiken és a világhálón is. Nevét a DINPI címerállatáról, a kék-fekete foltjairól ismert havasi cincérről kapta. Búcsúzóul jószívvel ajánlom: legyen bogaras, forgassa haszonnal!

Hozzászólások

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.