Okos állat a széncinke, amely az emberi környezethez is alkalmazkodott. Télen az etetőknél eleven életet varázsolnak a legtöbbször tetszhalottnak érzett téli tájba.

Ezek a madarak!

A minap eddig nem látott jelenség szemtanújává válhattam. Azt korábban is tudtuk, olvashattuk, láthattuk, hogy mi mindenre képesek a széncinegék. Már évtizedekkel ezelőtt érdekes jelenségről számoltak be a brit lakósok, madarászok. Akkoriban a tejet még alufóliával lezárt üvegekben házhoz szállították: a házigazda előre megrendelt bizonyos mennyiségű tejet, amit aztán egy bolti futár kivitt és letette az ajtó elé. No, a cinegék valahogy kifigyelték, hogy a tejes üveg fóliája könnyen felszakítható, s így már hozzáférhető a folyadék tetejére kiülő, vastagabb tejszín, tejzsír. Előszeretettel ki is csipegették onnan. A cinkéknek nem nagy mutatvány felbontani az alufóliát, mert a csőrük és a technikájuk is adott a művelethez – gondoljunk csak arra, mennyivel ügyesebben fejtik ki a vastag napraforgóhéjból az olajos, fehérjedús magot.

De mit is láttam a minap? Azt, hogy a cinkék képesek kihasználni más élőlények munkáját is. Akár az afrikai szavannákon: az oroszlán leteríti a bivalyt, annak a maradékára pedig odasereglik egy sor hiéna, sakál és keselyű. Vagy egy másik példa: a vonuló bivaly- vagy tehéncsordát tucatnyi pásztorgém követi, s a nagy kérődzők vonulásával felzavart rovarokat elkapdossák.

Az én cinkepárom nem tett mást, mint kihasználta egy nagy fakopács munkáját. A fadoktor egy öreg nyírfa vastagabb ágán kopácsolt, erőteljes ütései nyomán hullott a forgács. Aztán a harkály elcsendesedett, a csőrét betette a kivájt résbe, utána a nyelvét mélyen bedugta a farontó féreg vájta járatba, majd a felszúrt zsákmányt visszahúzta és lenyelte. Persze ebből semmit nem láthattam, de tudom, hogy így csinálják a harkályok. S ekkor jött a java: egy másik ágra átrebbent és ott újabb lyuk kopácsolásába kezdett, míg a két cinke az előző lyukhoz repült, és a csőrükkel felcsipkedték a rés oldalán hagyott maradványokat. Hogy találhattak ott valamit, az bizonyította, hogy megvárták a következő lyuk elkészültét, s a harkály távoztával arra is rávetették magukat.

S hogy az állatok alkalmazkodnak, arra ott a varjak, gólyák, gémek, kócsagok, sirályok esete a vasekével. Tömegével láthatjuk őket a friss barázdákat húzó ekés traktorok mögött. Nem csinálnak mást, csak esznek. Megtanulták ugyanis: ha szántó embert látnak, az eledelt jelent, mert a kiforgatott földben rengeteg a féreg, a giliszta, a pajor, egyéb rovarok, netán pockok, s más élőlények.

FOTÓ: AFP/DPA

 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.