Egy-másfél évtizede terjedt el, nálunk 1999-ben észlelték először, sokan mégsem ismerik fel az észak-amerikai eredetű gombás szőlőbetegséget, a feketerothadást. Valóban, a kártétele, kórképe más betegségekkel könnyen összekeverhető, ráadásul az ellene folytatott védekezés sem kíván mást a hagyományos eljárásoknál.

Fekete pötty figyelmeztet

A növényorvosok egységesen még nem foglaltak állást, hogy a feketerothadást pontosan melyik gombafaj okozza, egyesek szerint a kórokozó a Guignardia bidwellii nevű gomba. Az átlagos szőlészt persze inkább az érdekli, hogy ez a károsító milyen bajt okozhat?

Mint említettük, a tünetei több kórokozóéval is összetéveszthetők. A leveleken, kocsányokon sötét szegélyű, középen kivilágosodó foltokat okoz – ami első ránézésre perzselésnek tűnik –, de a foltokban szabad szemmel is látható fekete pöttyök, a gomba termőtestei alakulnak ki. A termés barnul, megjelennek rajta a fekete termőtestek, végül a bogyók általában feketére színeződve zsugorodnak, töppednek. A bogyók felülete a termőtestektől érdessé válik. A gomba a peronoszpórával azonos időszakot, a meleg, csapadékos időjárást kedveli. A betegségre csak a növekedő levelek és bogyók fogékonyak.

Tüneteit a legtöbb esetben csupán a zsendülő bogyókon észlelik a termelők, amikor már késő. A betegség ellen megelőző jelleggel a virágzáskor érdemes felvenni a harcot.

A védekezés a külföldi szakirodalom alapján a szőlőben általánosan használt kontakt és felszívódó növényvédő szerekkel oldható meg. Tehát itt is fontos a jól átszellőző termőfelület kialakítása, amely metszéssel és a nyári zöldmunkákkal érhető el. A szellőzetlen, nedves, meleg körülmények esetén alakulhat ki a járványveszély, ami a fürtök egy részének pusztulásával járhat. Az egész fürt ritkán szárad el, inkább egy-egy fürtrészlet.

Friss cikkek

Van is fürdő meg nincs is
Törekvő tervek
Ne akarjuk megúszni!
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2022.09.30.
Templomrombolók kora
Tanultak és szülnének
Legszebb perceink
Az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. együttműködik egy új kutatás érdekében
Látásmódok találkozása
Hogyan lehet csatlakozni a Mediaworks Tehetséggondozó Programjához?
Újabb kurzust indít a Mediaworks Tehetséggondozó Program
2022.09.23.
Lúdas Matyi – fóliában
A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.