Hajdan Pannóniát Jupiter villámokat szorító sasmadara uralta, Róma dunai tartománya is büszkén viselte az égi jelenségek isteni szimbólumát.

Hiteles előrejelzések

De mi, kései utódok is megvalljuk a szeszélyes elemek jelentőségét: „Az időjárási események jelentik az emberiség életében az állandóságot. Bármi történik is a helyi vagy földrésznyi politikában, az eső megered, a köd leszáll, s ha éppen úgy tartja kedve Nap-istennek, ránk ragyog.”

E sorokat Bertha Bulcsu (1935–1997), háromszoros József Attila-díjas író vetette papírra. Ezt a szilárd folytonosságot képviseli az Országos Meteorológiai Szolgálat is. Az OMSZ neve másfél évszázada egyet jelent a hitelességgel és a kiszámíthatósággal.

Ehhez azonban biztos háttér szükségeltetik. Az Orbán-kormány támogatásával 2010 óta jelentős intézményi fejlesztések történtek. Korunkban ugyanis megbízható adatokból származó, pontos előrejelzésekre és hosszú távú éghajlati modellekre kell támaszkodnunk. Az élet minden területén.

Ezért a nemzeti kabinet az elmúlt tíz esztendőben befejezte hazánk kistérségi időjárási veszélyjelző rendszerének kiépítését, a gazdákat segítő mezőgazdasági kockázatkezelési szisztéma kialakítását, a radarhálózat felújítását és bővítését, a polgári repülőterek meteorológiai állomásainak korszerűsítését, a villámlokalizációs képesség növelését.

Ezenfelül egy nagy teljesítményű szuperszámítógéppel is gyarapodott az OMSZ, így Közép-Európában is egyedülálló pontossággal, számszerű időjárás-előrejelzések készülnek. A komputeren nem csupán a regionális, nagy felbontású időjárási előrejelző modellek futnak, hanem lehetőséget nyújt az éghajlatváltozás hatásainak elemzésére, valamint az Országos Jégkármérséklő Rendszer meteorológiai kiszolgálásához nélkülözhetetlen feladatok végrehajtására is. Hasznos masina.

2020 nyarára a rádiószondázás is újabb mérföldkőhöz érkezett. Eddig 104 ezer alkalommal küldtek emberi segítséggel rádiószondát a légkörbe. Mostantól azonban egyetlen összetett berendezéssel, automatikusan el lehet indítani a magasabb légrétegek megfigyelését szolgáló szerkezetet. Ezzel lezárult a 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat távvezérlési egységének teljes megújulása.

Az országban két helyen, Budapesten és Szegeden telepítettek – összesen 170 millió forint értékben – ilyen berendezéseket. Mindezt az OMSZ sikeres gazdálkodásának köszönhetően, önerőből valósította meg. Ez az új mechanizmus az elkövetkező évtizedekben a társadalom egészének érdekeit szolgáló, megbízható adatokat állít elő.

Támpontot ad a földeken dolgozók munkavégzéséhez, a légi közlekedés zavartalanságához, s hozzájárul mindennemű munkakörülmény tervezhetőségéhez. A szabadidő eltöltéséhez is elengedhetetlen információkat nyújt – hiszen nem mindegy, milyen időben indulunk megnézni a Csárdáskirálynő szabadtéri operett-előadását. Nehogy már útközben dúdolnunk kelljen: „Hajmási Péter, Hajmási Pál, / A barométer esőre áll.”

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.