A kis-balatoni madárvilág strázsájáról, az első hivatásos magyar természetvédelmi őrről elnevezett program – a tavalyi vírusos kényszerszünet után – 2021-ben tovább folytatódik.

Idén újra lesz Ifjú Kócsagőr Program

Népszerűsíti a zöld gondolatot, elmélyíti a tudást és ösztönző mintát ad. Immár nyolcadik alkalommal. A kis-balatoni madárvilág strázsájáról, az első hivatásos magyar természetvédelmi őrről elnevezett program 2021-ben tovább folytatódik.

A résztvevők megismerhetik hazánk természetvédelmi kihívásait és lehetőségeit. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár szerint a fő cél, hogy a huszonéves korosztályt a számítógépek és a blogok világából kicsábítsuk a természetbe, és minél többen közülük bekapcsolódjanak az aktív természetvédelem munkájába.

Mert örökké időszerű honi természetvédelmünk egyik úttörője, Földváry Miksa (1877–1945) a Kócsag című szakmai szemle 1929-es számában közölt ideája: „Szükséges tehát, hogy a természetvédelem messze kiható, fontos ügyével immár komolyan foglalkozzunk.”

Történetünk 2013 januárjában kezdődött. Az akkor 40 esztendős Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a 30Y zenekar létrehozta az Y TriÁszt. Küldetése az Y generáció bekapcsolása volt a jövőt szolgáló értékteremtő munkába.

Ennek jegyében hirdette meg a szervezet az Ifjú Kócsagőr Programot 2013 tavaszán, mely olyannyira összhangban állt az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának szándékaival, hogy azt végül közös erővel valósították meg. Sikerrel. A projekt már kezdettől fogva népszerű volt az ifjúság körében. Bizonyította ezt a több száz ifjú jelentkező.

A program évről évre egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében. Fotó: Shutterstock

Minden nemzetipark-igazgatóság kiválasztotta a maga 1-3 diák jelöltjét, akiket a nyár során két hét alatt felkészítettek a versenyre. 2013-ban országszerte összesen 18 diák versenyzett, a döntőre azonban csak 8-an jutottak be. Az ismeretterjesztésen túl a program segédkezet nyújt az utánpótlás biztosításához is.

A korábbi résztvevők közül már többen dolgoznak természetvédelmi őrként, karrierútjukra pedig a szervezők is nagyon büszkék. Ez a múlt, mely a jelennel összeér.

A most folytatódó programra március 22-től április 22-ig – a víz világnapjától a Föld napjáig – várják a 18 és 24 év közötti fiatalok jelentkezését. A részt vevő diá­kok egy kéthetes szakmai gyakorlatot tölthetnek el az általuk kiválasztott nemzeti parkban.

A legjobbak – természetvédelmi őr mentorukkal közösen – a szeptemberi országos döntőben mérik majd össze tudásukat, hogy elnyerjék a 2021 Matula és Tutajos elnevezésű díjat, illetve az ötnapos tanulmányutat a csehországi Podyjí Nemzeti Parkba. Az országos döntővel egybekötött háromnapos záróeseményt szeptember 22–24. között a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság rendezi meg.

Az Ifjú Kócsagőr Program a korábbi évekhez hasonlóan a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30Y zenekar, az Agrárminisztérium, a tíz nemzetipark-igazgatóság, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. összefogásával valósul meg.

(A jelentkezéseket a www.ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon keresztül várják az illetékesek.)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.