Amerikai kutatók állítják, hogy 2100-ra megváltozhat az óceánok színe: sokkal intenzívebb lesz a víz kék és zöld árnyalata.

Kékebb, zöldebb óceán

A tudósok véleménye szerint ugyanis az óceánok melegedésével egyidejűleg a fitoplanktonok megváltoztatják a víz színét – írja a National Geographic. A fitoplankton szervezetek a vízi – elsősorban az óceáni – tápláléklánc nélkülözhetetlen résztvevői, emellett fontos szerepet játszanak a Föld légkörének oxigénháztartásában. A szakemberek úgy vélik, a víz árnyalatának alakulása a drasztikus globális változások egyik jele. Amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátását nem sikerül korlátozni, a legkékebb szubtrópusi régiókban a víz még kékebbé, az Egyenlítő és a sarkok körüliek pedig zöldebbé válnak – az évszakok változásának megfelelően a globális felmelegedéssel tartós átalakulás mehet végbe.

A napfény mintegy 180 méteres mélységig képes behatolni a vízbe, a vízmolekulák többsége a látható fény nagy részét tudja elnyelni, kivéve azt a hullámhosszt, amely a kék színért felelős. Így a kék fény visszaverődik, az óceánt kéknek látjuk. Az ettől mélyebb rétegekben sötétség uralkodik.

A szakértők úgy vélik, hogy az óceánok melegedésével az áramlatok szabálytalanabbak lesznek, így a víz rétegeltebbé válik, a hidegebb régiók kevésbé tudnak elkeveredni a melegebbekkel. Ez komoly hatást gyakorol az itt előforduló fitoplanktonokra: egyes fajok kipusztulhatnak, elköltözhetnek vagy éppen ugrásszerűen szaporodni kezdhetnek. Mindkét szélsőséges állapotnak negatívak a következményei. A túlszaporodott, lebomló fitoplanktonok oxigénhiányos zónákat hozhatnak létre, viszont a túl kevés plankton miatt a halak alapvető tápláléka tűnik el.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.